După SVB și Credit Suisse, încă o bancă, de data asta europeană, Deutsche Bank, are probleme pe piețele financiare. Ea a înregistrat vinerea trecută o cădere cu 15% la bursa din Frankfurt. Întregul ansamblu al indicatorilor bursieri europeni a urmat același trend. Asistăm, după cum se vede, la o nouă lovitură dură pentru sectorul bancar, relevă corespondentul la Berlin al RFI. De la începutul crizei bancare, în urmă cu circa două săptămâni, titlurile Deutsche Bank au pierdut aproximativ 30%, respectiv 7 miliarde de euro valoare bursieră. Numai vinerea trecută, acțiunea primei bănci germane a pierdut la Frankfurt 8,5%. Potrivit traderilor, principala cauză a acestei îngrijorătoare situații de pe piețele bancare este creșterea rapidă a anvergurii cazurilor de acoperire a incapacităților de plată ale băncilor.
Cu toate acestea, în Germania, declarațiile, comentariile sunt mai degrabă liniștitoare, mulți experți financiari estimând că Deutsche Bank este capabilă să reziste. Această bancă a avut în 2022 cel mai mare beneficiu din ultimii 15 ani, mai mult decât dublul anului 2021. Cancelarul Olaf Scholz a intervenit pentru a da asigurări că nu există motive de neliniște. ”Deutsche Bank a modernizat fundamental modelul său comercial și este foarte rentabil”, a comunicat Scholz la summitul european de la Bruxelles de zilele trecute.
Banca, spun surse informate berlineze, răspunde total la exigențele reglementării europene. Dispune de fonduri proprii, active și lichidități suficiente pentru a face față perioadelor turbulente. Rămâne însă neliniștea pe care o încearcă numeroși investitori legat de riscul contaminării de la criza de încredere în urma turbulențelor provocate de Credit Suisse.
Alte bănci europene în dificultate
La Paris, cea mai mare pierdere a suferit-o Société Générale, cu -6,13%. Rezultatul: CAC 40 cedează 1,74%, Londra pierde 1,26%, cu efecte la Barclays și HSBC. Cotația la Zürich s-a diminuat cu 0,58% pierderi. Pierderi suplimentare au mai înregistrat UBS și Credit Suisse, cumpărată în situație catastrofală de către rivala sa. Potrivit agenției Bloomberg, cele două bănci elvețiene ar fi în vizorul justiției americane, suspectate că au ajutat oligarhi ruși să ocolească sancțiunile occidentale. În ce privește Wall Street, indicele Dow Jones s-a repliat și el, dar într-o măsură mai modestă decât ceea ce se întâmplă pe piețele europene. Bursele digeră greu majorările dobânzilor și investitorii se întreabă acum care bancă urmează pe lista falimentelor.