Corespondenții presei străine aflați la Taipei au relatat despre cozile lungi la birourile de vot deschise de la prima oră, sâmbătă, unde taiwanezii au fost chemați să-și aleagă succesorul președintei Tsai Ing-wen, care a deținut două mandate prezidențiale, precum și membrii noului parlament. Rezultatele scrutinului nu vor fi cunoscute înainte de sâmbătă seară.
Presa internațională consideră scrutinul de sâmbătă din Taiwan drept crucial în zona în care este situată insula, el desfășurându-se sub privirea atentă a Chinei, pentru care Taiwanul este parte componentă a teritoriului Chinei. O imagine video difuzată sâmbătă pe posturile de televiziune internaționale îl prezintă pe un înalt oficial al armatei Chinei care, pe ton ferm, avertiza că armata chineză s-a angajat să „spulbere” orice efort depus în favoarea independenței insulei.
Prezența la vot pare să fi fost încă de sâmbătă după-amiază importantă. Peste 750.000 de taiwanezi s-au deplasat cu trenurile în localitățile de origine pentru a vota. Anul acesta, participarea la vot ar fi ajuns la aproape 75% din cei 23 milioane de locuitori ai insulei. Favorit în cursa prezidențială este actualul vicepreședinte, Lai Ching-te, din partea Partidului democratic progresist (DPP), situat pe linia fostei președinte Tsai Ing-wen, care clamează că insula este de facto independentă. Contracandidat este Hou Yu-ih, candidat din partea Kuomitangului (KMT), principal partid de opoziție, care se pronunță pentru apropierea de Beijing. Al treilea candidat, Ko Wen-je, reprezentând micul Partid popular taiwanez, s-a prezentat ca un oponent al establishmentului.
Ziariștii de la France Presse, citați de „Le Figaro”, semnalează că, toată săptămâna trecută, Beijingul și-a accentuat presiunea diplomatică și militară în zona insulei. Joia trecută, cinci baloane chineze au depășit linia mediană ce separă insula de China, a informat Ministerul taiwanez al Apărării, care a reperat de asemenea în zonă două avioane și șase nave de război chineze. Sâmbătă, ziariștii de la AFP au aobservat un avion de vânătoare chinez deasupra localității Pingtan, cea mai apropiată de Taiwan.
Scrutinul din Taiwan, semnalează RFI, a fost atent urmărit de asemenea de Washington, dar și de piețele financiare, insula fiind un actor important în economia mondială. Un conflict în strâmtoarea Taiwan ar fi dezastruos pentru economie. Insula furnizează 70% din semi-conductorii planetei, iar peste 50% din navele lumii ce transportă mărfuri trec prin strâmtoarea respectivă.
Alegeri cruciale în Taiwan, sub privirea atentă a Beijingului: cetățenii insulei au fost chemați la urne pentru a-și alege noul președinte

2 comentarii
Chinezoilor, luati va inapoi tara, acum cand colonialistul sua e terminat
Ia i XI, hahahahahahaha