INACO a propus anul trecut Guvernului României crearea Consiliului pentru Competitivitate, iar luna trecută Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului – GLEV. Cea de-a doua propunere, lansată de președintele INACO, Andreea Paul, a fost agreată unanim de către participanții la consultările publice găzduite de Minister și acceptată de către domnul ministru Radu Oprea. “S-a decis atunci ca în data de 4 octombrie, adică astăzi, să aibă loc prima întrunire a GLEV. Cu câteva zile în urmă întâlnirea a fost anulată din cauza altor priorități ale ministerului, pentru nu știm care altă dată”, a declarat președintele think-tank-ului INACO.
Între timp, țările din Balcanii de Vest s-au întâlnit oficial la Forumul Economic Mondial din Geneva pentru “a pregăti regiunea pentru viitor”. E vorba despre liderii din Albania, Kosovo, Muntenegru și Serbia, Croația, Republica Slovacă, Slovenia, Bulgaria, Turcia, dar și Germania și Elveția care s-au întâlnit acum două zile la Geneva pentru a decide o “listă de măsuri practice care să aprofundeze integrarea și cooperarea economică în Balcanii de Vest și pentru pregătirea regiunii pentru a patra revoluție industrială, pentru stimularea competitivității economice și pentru dezvoltarea unei noi generații de lideri”. Anunțul a fost făcut în data de 2 octombrie a.c., la sediul Forumului Economic Mondial din Köln-Geneva, Elveția, la încheierea unei întâlniri a șefilor de stat și de guvern care fac parte din dialogul strategic continuu al Forumului privind Balcanii de Vest. “Patru state dintre acestea sunt membre ale UE și urmăresc direct consolidarea dialogului și a cooperării, în special pentru promovarea creșterii incluzive, dezvoltarea competențelor și talentelor, stimularea comerțului, pregătirea pentru a patra revoluție industrială și a următoarei generații de lideri în Balcanii de Vest”, a declarat Andreea Paul.
Președintele INACO a sintetizat cei cinci pași concreți deciși la această întâlnire:
1. Înființarea unui “Consiliu de Competitivitate pentru Balcanii de Vest” pentru îmbunătățirea factorilor fundamentali ai regiunii în ceea ce privește productivitatea, inclusiv îmbunătățirea infrastructurii, a funcționării și integrării piețelor, a eficienței instituțiilor și a unui ecosistem sănătos pentru inovare și antreprenoriat.
2. Înființarea unui “Centru de afiliere pentru a patra revoluție industrială”, ca parte a rețelei Forumului Economic Mondial de centre dedicate temei, care va contribui la pregătirea regiunii pentru schimbările economice și sociale fundamentale aduse de noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială.
3. Organizarea unui “Summit regional în Europa de Sud-Est în 2019” cu toți liderii relevanți din regiune și din Europa.
4. Formalizarea unui acord de colaborare cu “Centrul pentru Cybersecurity al Forumului Economic Mondial”.
5. Deschiderea a 10 noi hub-uri “Global Shaper” în întreaga regiune, asigurând astfel o platformă de colaborare pentru următoarea generație de lideri.
Participanții au convenit că se vor întâlni din nou în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial 2019 din Davos, Elveția.
Reținem două declarații cheie făcute public la Geneva cu această ocazie, care să ne inspire.
Prima aparține prim-ministrului Croației, Andrej Plenković, care a declarat că: „Această întâlnire ne-a dat o privire asupra viitorului mai bun pentru regiunea noastră. Combinația celei de-a patra revoluții industriale cu cooperarea publică privată este esențială, motiv pentru care acest dialog structural este atât de important„.
A doua aparține Anei Brnabić, prim-ministru al Serbiei, care a afirmat că: „Serbia a trecut printr-un program dur de reforme, acordând prioritate educației și economiei, care a adus stabilitate, însă regiunea noastră va atinge stabilitatea pe termen lung numai dacă vom reuși să stabilim o platformă de cooperare bazată pe respect reciproc și valori comune„.
La întâlnire au fost prezenți: Ana Brnabić, prim-ministru al Serbiei; Mevlüt Çavușoğlu, Ministrul Afacerilor Externe al Turciei; Miroslav Lajcák, ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace; Ursula von der Leyen, ministrul federal al Apărării al Germaniei; Krystyna Marty, secretar de stat adjunct și director politic adjunct al Departamentului Federal al Afacerilor Externe al Elveției; Borut Pahor, președintele Sloveniei; Lilyana Pavlova, ministrul președinției bulgare a Consiliului Uniunii Europene 2018; Zoran Pažin, viceprim-ministru pentru sistemul politic, politica internă și externă și ministrul justiției din Muntenegru; Andrej Plenković, prim-ministru al Croației; Edi Rama, prim-ministru al Albaniei, și Hashim Thaci, președintele provinciei Kosovo.
Andreea Paul (INACO): Țările vecine, susținute de Germania și Elveția, au decis înființarea unui “Consiliu pentru Competitivitate pentru Balcanii de Vest”
Lăsați un comentariu