Armenia continuă să facă față unui imens aflux de refugiați veniți din Nagorno-Karabah. Numai în ultimele zile au sosit peste 100.000 de persoane. La această criză umanitară se adaugă o criză politică. Opoziția armeană continuă să ceară insistent demisia guvernului și a primului ministru Nikol Pachinian, pe care-l consideră responsabil de înfrângerea armenilor din Nagorno-Karabah în conflictul cu Azerbaidajanul privind apartenența acestei enclave. RFI, citând surse locale, constată că, în ciuda pierderii Nagorno-Karabah, Nikol Pachinian se bucură în continuare de susținere în rândul populației armene și, în general, în rândul alegătorilor armeni. „Am votat pentru Pachinian și aș vota din nou în favoarea lui în cazul unor alegeri anticipate”, i-a declarat corespondentului RFI la Erevan un alegător armean, Armen. „Pachinian nu poartă răspunderea pentru înfrângerea suferită în Nagorno-Karabah, a afirmat interlocutorul. Singura lui vină este că nu i-a închis pe toți oficialii corupți din această țară… Dacă proceda în acest fel, nu ajungeam aici”.
În opinia multor alegători din Erevan, o revenire a opoziției la conducerea țării ar fi și mai catastrofală – ar fi o revenire la trecut, o revenire la corupție și clientelism. Mulți dintre alegătorii armeni intervievați de RFI cred că Pachinian încearcă să instaleze democrația în Armenia, că acesta trebuie să rămână la putere pentru a garanta stabilitatea țării. Mai ales că unii dintre cetățenii armeni se tem de o nouă ofensivă militară a Azerbaidjanului.
Un permanent pericol
La linia frontului din Nagorno-Karabah există un permanent pericol. Teroarea este cuvântul ce revine în discuțiile cu locuitorii satelor frontaliere. Soldații azeri, a declarat o locuitoare din zona respectivă, pot veni noaptea în casele noastre, ne pot ucide, ne pot captura. În perioada războiului au fost comise multe crime: au fost răpiți soldați armeni, au avut loc violuri, ei sunt capabili de orice atrocități, dar sunt decorați la întoarcere în cazărmile azere, a mai relatat locuitoarea mai sus menționată. Locuitorii rămași în localitățile de la linia frontului în Nagorno-Karabah sunt convinși că președintele azer Ilham Aliev nu se va mulțumi doar cu acest teritoriu. Următorul obiectiv este să pună mâna pe o altă parte a teritoriului armean, respectiv pe regiunea Siunik, care separă Azerbaidjanul de enclava sa Nakitchevan. Localnici din regiunea Siunik spun că dacă Aliev a pus mâna pe Nagorno-Karabah, dacă a putut să deplaseze în acest scop 120.000 de persoane, poate reîncepe același lucru cu zona Siunik. Cu Azerbaidajanul trebuie să te lupți, spun locuitorii enclavei, dar nu avem mijloace. Azerii au Turcia alături de ei, au drone, arme. Armenii nu au aliați, au fost părăsiți și de ruși.
Cum sa nu fie sustinut de stapanii lui americani, cia isi ajuta uneltele. Omul vrea in nato, ue si lasa la schomb sa i fie jefuita tara. Ca si noi. Repejor in vizita la kiev, ti s au adunat stapanii acolo, potaie corporatista