Presiuni internaționale pentru oprirea vărsării de sânge
0perațiunile armatei azere continuă în enclava Nagorno-Karabah. În tot cursul nopții de marți spre miercuri, mai multe orașe din acest teritoriu au fost ținta atacurilor artileriei azere cu rachete și ale raidurilor aeriene care au vizat în principal infrastructuri civile. Miercuri dimineață a fost dat publicității un prim bilanț potrivit căruia sunt înregistrați 29 morți și peste 200 de răniți. În jur de 7.000 de civili au fost evacuați. Locuitori ai capitalei enclavei, Stepanakert, se refugiază în subsoluri, fără lumină și hrană, relatează corespondentul RFI de la fața locului.
Azerbaidjanul a avertizat însă că nu va înceta ofensiva decât dacă separatiștii armeni din Karabah depun armele. Oricum, este încă dificil să se obțină informații precise, au relatat corespondenții de presă miercuri dimineață, dată fiind imposibilitatea observatorilor străini de a pătrunde în această regiune muntoasă locuită majoritar de armeni, dar disputată de Armenia și Azerbaidjan începând din anii 1990. Comunicațiile sunt dificile, electricitatea parțial întreruptă, iar situația umanitară în aceste locuri s-a degradat considerabil din cauza blocusului azer care a dus la lipsa alimentelor și a medicamentelor. Armata de apărare din Nagorno-Karabah anunță că luptele de-a lungul liniei de contact nu încetează. Comandamentul azer susține că au fost cucerite 60 de poziții armene și că circa 20 de vehicule de luptă și vreo 40 piese de artilere armene au fost neutralizate.
Azerbaidjanul cheamă trupele din Nagorno-Karabah să depună armele, aceasta fiind condiția obligatorie pentru începerea unor negocieri, a comunicat președintele azer Ilham Aliev, într-o convorbire prin telefon, Secretarului de stat american Antony Blinken. Miercuri, Ministerul rus de Externe a chemat și el la ”încetarea imediată a vărsării de sânge și încetarea ostilităților”. Franța a cerut convocarea urgentă a Consiliului de securitate al ONU pentru a examina ofensiva ”ilegală” și ”nejustificată” a Azerbaidjanului. Ședința urmează să aibă loc joi, 21 septembrie.
Violente manifestații la Erevan în fața guvernului condus de Nikol Pachinian
O imensă mulțime de manifestanți a venit marți seară în fața guvernului armean pentru a cere demisia premierului Nikol Pachinian, eveniment ce a intervenit în plină operațiune militară azeră în Nagorno-Karabah. Corespondenți ai agențiilor străine de presă au auzit manifestanții cerând demisia premierului, pe care-l consideră responsabil pentru ceea ce se petrece în Nagorno-Karabah, pentru pierderea acestei enclave în ultimul război cu forțele azere. Incidente cu poliția au avut loc și în fața ambasadei Rusiei din Erevan, manifestanții acuzând Moscova de lipsă de acțiune pentru a împiedica ofensiva azeră în Karabah. ”Tot ceea ce are loc acum în Karabah este consecința politicii Rusiei, ea nu vrea să apere acest teritoriu locuit majoritar de armeni”, a declarat un protestatar pentru France Presse.
Diplomația armeană a denunțat ”ampla agresiune lansată de Azerbaidjan cu scopul unui genocid etnic”. Se reproșează Rusiei că, în calitate de garant al încetării focului după războiul din 2020, dispunând de forțe ale păcii în Karabah, ar trebui să stopeze agresiunea azeră.
Sa-i pupi in cur pe americani si apoi sa ceri ajutorul Rusiei, parca nu suna bine…