(corespondenţă din Strasbourg)
După o noapte furtunoasă, marcată de dezbateri aprinse și de presiuni exercitate de unii lideri europeni în frunte cu președintele Franței, privind durata și condițiile în care să se aprobe o nouă amânare a plecării Regatului Unit din UE, Theresa May a obținut încă 6 luni răgaz pentru a obține votul parlamentului britanic în favoarea acordului deja existent, încheiat de domnia sa cu Bruxellesul.
Uniunea Europeană și premierul britanic Theresa May au căzut în cele din urmă de acord – în noaptea de miercuri spre joi – asupra unei noi amânări, până la 31 octombrie, a plecării britanicilor din UE. Acordul, relatează corespondenții agențiilor internaționale de presă, a fost obținut in extremis, date fiind opoziția sau reținerile exprimate de unii lideri europeni, în frunte cu președintele Macron. Nu este un secret că până în ultimele ore de dinaintea summitului de la Bruxelles era aproape certă soluția unui Brexit dur, fără acord, termenul-limită fiind 12 aprilie, ce-l înlocuise pe cel inițial, 29 martie. Au existat informații potrivit cărora la Londra fuseseră deja emise pașapoarte fără mențiunea UE.
Divizați între partizanii unei amânări de scurtă durată, tabăra condusă de Franța, și apărătorii unei amânări îndelungate, cei 27 de lideri europeni au purtat discuții aprinse până către miezul nopții de miercuri spre joi în vederea elaborării propunerii europene prezentate apoi doamnei May. Aceasta ceruse o amânare până la 30 iunie. Europenii au oferit un răgaz de șase luni, timp considerat suficient pentru obținerea votului parlamentului britanic în favoarea acordului Brexit actualmente în discuție. Theresa May a anunțat că se va adresa deputaților britanici în cursul zilei de joi și va continua discuțiile cu opoziția laburistă, în încercarea de a găsi un compromis care să reunească o majoritate parlamentară. A declarat chiar că, în opinia ei, Regatul Unit ar putea pleca din UE în ziua de 22 mai. Firește că, după deja trei voturi negative, puțini mai cred în miracolul unui vot parlamentar pozitiv. Donald Tusk a anunțat, însă, că liderii europeni au căzut de acord asupra unei amânări «flexibile», până la 31 octombrie. Oricând, deci, odată aprobat acordul de divorț în parlamentul britanic, amânarea este suspendată. Emmanuel Macron a salutat soluția la care s-a ajuns miercuri noaptea, considerând-o «cel mai bun compromis posibil» care «a permis păstrarea unității celor 27 membri ai UE… Termenul de 31 octombrie ne protejează, fiind dată-cheie înaintea instalării unei noi Comisii Europene», a explicat șeful statului francez.
Locul Regatului Unit în UE în perioada amânării
Diplomați europeni din Bruxelles au relatat că poziția intransigentă a Franței a fost criticată de multe din țările UE adepte ale unei amânări de până la un an. A învins însă tabăra condusă de Emmanuel Macron care a cerut «claritate», «condiții stricte de plecare din UE» și «fermitate» în fața tergiversărilor Londrei. Grupul țărilor cu poziții similare celei a Franței și-au exprimat neliniștea în legătură cu daunele ce pot fi aduse comunității europene de situația în care Regatul Unit rămâne cu un picior în UE și cu altul în afara ei pe o perioadă nedeterminată sau prea îndelungată. În concluziile summitului se stipulează că Regatul Unit va trebui să se comporte «într-o manieră constructivă și responsabilă», va trebui «să se abțină de la orice măsură susceptibilă a compromite realizarea obiectivelor UE». Regatul Unit, a subliniat Donald Tusk, «își păstrează toate drepturile și obligațiile statelor membre ale Uniunii». Surse apropiate negociatorilor au informat că Regatul Unit «nu va desemna comisar european, dar va putea lua parte la desemnarea noului președinte al Comisiei Europene, întrucât votul are loc cu majoritate calificată în Consiliul European. Acordul la care a ajuns summitul european prevede de asemenea, cu titlu de control, organizarea unui summit european la sfârșitul lunii iunie. «Nu va fi o sesiune de negocieri», a precizat Jean-Claude Juncker, «momentul crucial de decizie urmând în luna octombrie».
În concluzie: Dacă Regatul Unit va mai fi efectiv membru al UE în luna octombrie, înseamnă că britanicii au participat la alegerile europene de la sfârșitul lunii mai. Dacă nu le-au făcut, Regatul Unit «va trebui să iasă din UE la 1 iunie, fără acord», a subliniat premierul irlandez Leo Varadkar, așa cum se prevede în concluziile acestui summit. Amânarea Brexitului așa cum a fost stabilită la summitul de miercuri noaptea de la Bruxelles este, potrivit lui Donald Tusk, o soluție, dar «rămâne încă suficient de lucrat pentru a găsi soluția cea mai bună». «Vă rugăm, nu pierdeți timpul de data aceasta!», s-a adresat Donald Tusk către britanici.
GREAT BR.IT.AIN. GREAT, BR.AIN.-Brain, IT-Tishbite. The great brain of Tishbite.