Noul guvern bulgar este rezultatul unui compromis la care cu greu au ajuns cele două principale partide politice conduse de Boiko Borisov și Kiril Petkov, dornice în cele din urmă să pună capăt a doi ani de instabilitate și cinci alegeri legislative. El este compus în principal din experți, în frunte cu cercetătorul Nikolai Denkov, aprobat fără dificultate de parlament – cu 132 voturi pentru din 240 de mandate ale forului legislativ.
Denkov, 60 de ani, fost ministru al Educației, asupra căruia a căzut de acord coaliția reformatoare liberală CC/BD (Continuăm Schimbarea cu Bulgaria democrată) va guverna primul, vreme de 9 luni. Va fi însoțit de fostul comisar european Maria Gabriel, investită de partidul conservator GERB. Doamna respectivă, 44 ani, va ocupa portofoliul Afacerilor Externe înainte de a prelua conducerea guvernului în martie 2024. Cele două forțe poltice, care au obținut la ultimele alegeri din 22 mai rezultate apropiate, au anunțat ajungerea la un acord politic prin care pun capăt unui impas politic fără precedent de la căderea comunismului, în 1989. Foștii premieri rivali Boiko Borisov (GERB) și Kiril Petkov (CC) au decis să lase deoparte diferendele anterioare în fața situației catastrofale în care se află țara lor, membră a UE și NATO. Ei au însă în comun poziția pro-europeană în fața războiului din Ucraina. Politica lor va trebui să se deosebească de cea a guvernelor anterioare interimare care refuzau trimiterea de ajutor militar direct Kievului din cauza președintelui țării, rusofilul Ruman Radev. Acesta, de altfel, a denunțat în parlament actuala coaliție, cerându-i ”să nu trădeze interesele naționale”.
Printre primele priorități ale noului guvern figurează votul pentru bugetul țării, a cărui adoptare a fost întârziată de certurile politice. La ”butoanele” financiare se află de acum Assen Vasiliev, format la Harvard, numit ministru de Finanțe și al Fondurilor europene în noul guvern. Un obiectiv de asemenea imediat este reformarea justiției, cu scopul desfășurării unei lupte eficace contra corupției. Alt obiectiv este accesul la zona euro, precum și spațiul de liberă circulație Schengen.