Reuniți joi și vineri în cadrul tradiționalului Consiliu European de vară, cei 27 de membri ai Uniunii Europene au recunoscut statutul de candidat la Uniunea Europeană Ucrainei și Moldovei. Anunțul a fost făcut de Charles Michel, președintele Consiliului European, care a evocat ”un moment istoric”. ”Avem un viitor împreună”, a afirmat într-un mesaj de felicitare Charles Michel, adresat lui Volodimir Zelenski și Maiei Sandu. ”Este un moment unic și istoric în relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană”, a spus la rândul său Volodimir Zelenski, adăugând: ”Viitorul Ucrainei se află în sânul Uniunii Europene”.
Decizia privind candidatura Ucrainei și a Moldovei, relatează corespondentul din Bruxelles al RFI, a intervenit în urma ”unei lungi zile de tractări telefonice” purtate de Volodimir Zelenski. El, personal, a petrecut ziua de joi la telefon cu șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE, pentru a se asigura de sprijinul lor. În ceea ce privește Moldova, subliniază corespondenții agențiilor de presă, decizia de a i se da statutul de candidat la UE ”este un puternic semnal de susținere a președintei pro-europene Maia Sandu. Alegerea ei în 2020 la președinția țării ”a însemnat o cotitură în istoria acestei mici țări cu 2,6 milioane locuitori marcată de o puternică influență a Moscovei… Ea a pus capăt unei perioade de aproape 30 de ani de guvernare comunistă și socialistă exercitată de două partide rusofile”.
Obținerea statutului de candidat la UE este totuși condiționată
Acordul privind statutul de candidat la aderarea la UE acordat celor două țări ”este un semnal foarte puternic adresat Rusiei”, a susținut președintele Emmanuel Macron. În calitatea sa de încă (până la 30 iunie) președinte semestrial al Consiliului European, el a salutat – în conferința de presă ținută la Bruxelles – ”un gest politic din partea Europei puternice și unite… Totul, însă, datorăm poporului ucrainean care se bate pentru apărarea valorilor noastre, pentru suveranitatea și integritatea lor teritorială, datorăm de asemenea Moldovei, având în vedere situația sa politică de destabilizare prin care trece, datorăm generozității de care a știut ea să dea dovadă”. Dar, a subliniat Emmanuel Macron, obținerea statutului de candidat nu este sinonimă cu o aderare rapidă la Uniunea Europeană. Și alți șefi de stat europeni au avertizat Ucraina că ”nu trebuie să-și facă iluzii” în privința unei posibile aderări rapide. Pentru a corespunde criteriilor de membru al UE, Ucraina și Moldova vor trebui să opereze o serie de reforme privind mai ales lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției. Un prim bilanț va fi făcut de către Comisia Europeană la finele acestui an, referitor la reformele ce sunt cerute Ucrainei și Moldovei.
Franța spulberă visul aderării rapide
Ucraina va trebui să respecte reguli stricte, la fel ca oricare alt candidat, a avertizat Clément Beaune, ministrul francez delegat pentru afaceri europene, încă înaintea summit-ului de la Bruxelles pe a cărui agendă s-a aflat candidatura depusă de Kiev.
„Nu există nicio procedură accelerată, nu există un permis preferențial de acces”, a spus Beaune într-un interviu pentru Europe 1. Ucrainenii trebuie, în primul rând, să încheie războiul, să reconstruiască țara, să îndeplinească toate cerințele democratice și economice. Ceea ce va necesită timp. Dăm însă acest semnal de deschidere”, a prevenit ministrul francez citat.
Budapesta nu mai dorește sancțiuni contra Moscovei
Uniunea Europeană trebuie să înceteze a mai copleși cu sancțiuni Rusia.Trebuie să pledeze pentru o încetare a focului și pentru negocieri, a susținut Balasz Orban, consilier al premierului ungar Viktor Orban, în marja summitului european. În opinia sa, noi sancțiuni împotriva Rusiei ”vor penaliza mai mult blocul european decât Rusia”.
”Perspective” recunoscute pentru Georgia
Georgia, care și ea aspiră la a deveni membră a UNiunii Europene, va trebui să mai opereze o serie de reforme pentru a obține statutul de candidat. Cei 27 i-au recunoscut totuși, joi, în cadrul summitului european de la Bruxelles, ”perspectiva” de a adera într-o zi la Uniune. ”Viitorul Georgiei este în cadrul UE”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European. ”Noi, a spus la rândul sau Salomé Zourabichvili, președintele Georgiei, suntem gata să lucrăm cu determinare în următoarele luni pentru ca și noi să obținem statutul de candidat”.