Comitetul Economic și Social European (CESE) este de acord cu propunerea Comisiei privind renovarea, subliniind că ea va îmbunătăți bunăstarea oamenilor.
Inițiativa europeană „Valul de renovări ale clădirilor” este o necesitate absolută, fiind indispensabilă pentru Uniunea Europeană și cetățenii săi. Într-un aviz elaborat de Pierre Jean Coulon și Laurențiu Plosceanu și adoptat în sesiunea plenară din februarie, CESE sprijină propunerea privind renovarea clădirilor prezentată de Comisia Europeană ca o cale prin care să ne „ecologizăm clădirile, să creăm locuri de muncă și să ne îmbunătățim viața”.
Reprezentând 40% din consumul total de energie, locuințele și alte clădiri din întreaga UE trebuie să facă obiectul unui val de renovări – o inițiativă stimulată de Uniunea Europeană. Această strategie face parte dintr-o abordare globală pentru investiții publice pe termen lung, pentru dezvoltare durabilă și protecția sănătății (inclusiv gestionarea azbestului în lucrările de renovare), pentru tranziția verde și implementarea efectivă a Pilonului european al drepturilor sociale din perspectiva locuințelor durabile și la prețuri accesibile.
Intervenind în cursul dezbaterii, dl Coulon a declarat: „Strategia valului de renovări este un demers reciproc avantajos pentru Uniunea Europeană, o abordare triplu avantajoasă pentru climă, pentru redresare prin crearea de locuri de muncă locale și, în fine, pentru combaterea pandemiei, a sărăciei energetice, promovând accesul tuturor la locuințe, inclusiv pentru persoanele vulnerabile.”
Finanțarea valului de renovări ale clădirilor
În opinia CESE, strategia trebuie să se înscrie într-un cadru juridic și financiar clar, stabil și adaptat, atât prin introducerea unui fond european de investiții specific, a unor planuri multianuale de investiții și a unui nou „semestru ecologic”, cât și prin instituirea unui cadru juridic specific privind, de exemplu, ajutoarele de stat, cotele de TVA aplicabile, achizițiile publice, creditele ipotecare ecologice și standardele de performanță energetică.
De asemenea, CESE solicită Comisiei să introducă mecanisme de stimulare pentru a dezvolta, la nivel local, sectoarele de industrializare a proceselor de renovare termică și de răspândire în masă a lor, instituind totodată un nou „Erasmus pentru renovare termică 2050”, astfel încât să-i atragă pe tinerii europeni spre noile locuri de muncă ale viitorului.
Reiterându-și afirmațiile, dl Plosceanu a conchis afirmând că „această strategie trebuie să aducă Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii săi și de locurile în care ei trăiesc, iar Comitetul o va sprijini și o va dezvolta în mod activ prin reflecții și propuneri. Ea începe cu o campanie de comunicare adecvată cu privire la programele de renovare în vigoare și la modalitățile de accesare a lor.”
Inițiativa „Valul de renovări ale clădirilor”
Inițiativa „Valul de renovări ale clădirilor” a fost publicată de Comisia Europeană ca parte a pachetului propus în octombrie 2020. Se urmărește cel puțin dublarea ratelor anuale de reabilitare energetică clădirilor în următorii zece ani. Aceasta ar însemna renovarea a cel puțin 35 de milioane de clădiri până în 2030.
Strategia privind valul de renovări este completată de recomandarea privind abordarea sărăciei energetice. Documentul de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei oferă statelor membre orientări referitoare la interpretarea indicatorilor sărăciei energetice și la cele mai bune modalități de definire a sărăciei energetice.