În acest an, UNCSW, cea mai mare întâlnire anuală a ONU privind egalitatea de gen, se va concentra pe eliminarea sărăciei femeilor. În cadrul participării sale inaugurale la eveniment, CESE va contribui la această temă printr-o declarație cuprinzând zece puncte de acțiune pentru emanciparea economică și protecția socială a femeilor.
Delegația Comitetului Economic și Social European (CESE) va participa la cea de-a 68-a sesiune a Comisiei Națiunilor Unite pentru Statutul Femeii (CSW68), principalul organism internațional și interguvernamental care luptă pentru egalitatea de gen, care a început săptămâna aceasta la New York. . Este pentru prima dată când CESE va fi prezent la cea mai mare întâlnire anuală a ONU privind emanciparea femeilor, pentru a da voce societății civile europene în lupta lor pentru egalitatea de gen. Delegația CESE va fi condusă de președintele Oliver Röpke, care a făcut din egalitatea de gen o prioritate de bază a activității sale și a președinției sale.
Președintele Röpke a declarat: „CESE are o lungă istorie de susținere a politicilor UE și globale pentru a promova egalitatea de gen și a aborda inegalitățile economice și sociale cu care se luptă astăzi femeile și fetele. Dar aceasta este prima dată când ducem această activitate, sub o singură voce a societății civile europene, la cel mai înalt stadiu posibil în această luptă colectivă pentru egalitatea globală de gen. Sărăcia nu este neutră din punct de vedere al genului, deci nici răspunsul nostru la aceasta nu poate fi”.
O viziune de gen asupra sărăciei
Tema prioritară oficială a celei de-a 68-a ediții UNCSW este „Accelerarea realizării egalității de gen și a împuternicirii tuturor femeilor și fetelor prin abordarea sărăciei și consolidarea instituțiilor și finanțării cu perspectivă de gen”. CESE va contribui printr-o declarație care cuprinde pozițiile CESE cu privire la tema UNCSW68 în zece puncte de acțiune. Acestea vizează promovarea egalității de gen, combaterea sărăciei și consolidarea instituțiilor printr-o perspectivă de gen, în conformitate cu prioritățile UE.
Cele zece puncte de acțiune enumerate în declarație sunt următoarele.
1. Protejarea femeilor de orice tip de violență, inclusiv violența economică, și elaborarea de politici împotriva acesteia, cu o perspectivă clară de gen.
2. Abordarea sărăciei în rândul femeilor și fetelor prin dezvoltarea de programe de abilitare economică și de plase de siguranță socială, asigurând un venit minim adecvat și salarii decente și abordând creșterea numărului de persoane fără adăpost.
3. Asigurarea unor servicii de asistență medicală accesibile și promovarea serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă (SRHS), precum și combaterea distribuției disproporționate a responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați.
4. Crearea de instrumente financiare pentru abilitarea instituțiilor pentru a reduce sărăcia și inegalitatea pentru femei și fete prin adoptarea de modele fiscale care să permită menținerea unor beneficii sociale rezonabile și adecvate.
5. Promovarea măsurilor anti-discriminare și recunoașterea factorilor care se intersectează care contribuie la inegalitate prin promovarea politicilor care abordează discriminarea bazată pe gen, etnie, rasă și alte dimensiuni intersecționale, cu un accent deosebit pe luptele femeilor cu dizabilități și ale femeilor rome.
6. Oferirea femeilor de instrumente pentru reprezentarea lor echitabilă pe piața muncii.
7. Împuternicirea femeilor pentru a obține o reprezentare intersectorială a conducerii, care să le permită să își facă auzite vocile și preocupările.
8. Consolidarea politicii sociale la nivelul UE prin consolidarea dialogului social și a negocierilor colective și prin acordarea de protecție specială femeilor și fetelor.
9. Asigurarea egalității de șanse prin educație, oferind fetelor tinere instrumentele pentru a-și dezvolta abilitățile și competențele, pentru a le îmbunătăți reprezentarea în știință și pentru a contesta toate stereotipurile de gen.
10. Eliminarea barierelor care împiedică accesul la serviciile esențiale folosind o lentilă de gen în ceea ce privește locuința, energie, apă și sănătatea mintală.
„Peste un an sper să pot spune că prezența CESE la UNCSW a contribuit la conferirea unei voci mai puternice a acestor cereri. Putem și trebuie să fim critici. Avem nevoie de voci critice ale societății civile, părților interesate, ONG-urilor și instituțiilor care lucrează pentru acest obiectiv colectiv și comun: o Europă mai egală, o lume mai egală. Putem și ar trebui să indicăm drumul de urmat”, a spus președintele Röpke.
Participarea CESE la CSW68
CESE va face parte dintr-o delegație a UE reprezentată de Președinția UE. Acesta va avea un rol de observator, împreună cu Parlamentul European. Alături de președinte, delegația CESE va cuprinde următorii membri: Christa Schweng, Mariya Mincheva, Cinzia del Rio, Maria Nikolopoulou, Chiara Corazza și Sif Holst, președintele Grupului pentru egalitate al CESE.
La UNCSW, președintele Röpke va organiza mai multe întâlniri bilaterale pentru a prezenta poziția, realizările și cerințele societății civile a UE cu privire la acest subiect important.
* Pe 13 martie, președintele Röpke se întâlnește cu comisarul UE pentru egalitate, Helena Dalli, și cu un grup de ONG-uri europene și cu membri ai Parlamentului danez.
* Pe 14 martie, președintele Röpke se va întâlni cu reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în timpul conflictelor, Pramilla Patten, directorul executiv adjunct al UNICEF, Kitty van der Heijden, și directorul Institutului European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), Carlien Scheele.
* Pe 15 martie, președintele Röpke se va întâlni cu secretarul general adjunct al ONU pentru tineret, dr. Felipe Paullier, și cu ministrul polonez pentru egalitatea de gen, Katarzyna Kotula.
De menționat faptul că în anul 2022, 95,3 milioane de persoane din UE erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială – echivalentul a 21,6% din populația UE. Acest risc este mai mare pentru femei decât pentru bărbați (22,7% dintre femei față de 20,4% dintre bărbați).
Potrivit cifrelor ONU, 1 din 10 femei trăiește în sărăcie extremă în întreaga lume. Proiecțiile indică faptul că 342,4 milioane de femei și fete nu vor fi ieșit din sărăcia extremă până în 2030 dacă nu schimbăm tendințele actuale. Sunt necesare alte 360 de miliarde de dolari pentru a atinge ODD 5 privind egalitatea de gen și abilitarea femeilor.