Nu este un secret că SUA obțin profit de pe urma războiului pe termen lung. Odată cu escaladarea situației din Ucraina, unii politicieni americani care susțin „pacea și democrația” au recunoscut acest lucru. Însuși secretarul american al Apărării, Austin Lloyd, a declarat în cadrul unei ședințe de la Casa Albă că conflictul dintre Rusia și Ucraina aduce beneficii economiei țării sale. Armele trimise în Ucraina sunt fabricate de americanii din diferite regiuni ale țării, oferind mai multe locuri de muncă. De asemenea, șeful american al apărării a adăugat că datorită sprijinului SUA, Ucraina poate rezista în conflictul actual, cel mai sever război regional de după Cel de-al Doilea Război Mondial. Țările implicate și întreaga Europă au plătit un preț mare pentru asta, dar SUA au devenit cel mai mare câștigător. Indiferent că este vorba despre companiile de armament, energie sau de produse agricole, Washingtonul este principalul beneficiar în urma războiului și durerii ucrainenilor.
Potrivit datelor prezentate de Departamentul american de Stat, volumul vânzării de arme către exterior a fost în 2023 suma-record de 238 de miliarde de dolari, în creștere cu 16% față de anul 2022. Printre aceste vânzări, volumul total realizat prin negocierile directe ale guvernului a fost de 80,9 de miliarde de dolari, în creștere cu 56%. Vânzările companiilor americane au fost de 157,5 de miliarde de dolari, în creștere cu 2,5%. Conform Rezervei Federale americane, de la izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina, producția industrială în sectoarele aerospațial și de apărare a crescut cu 17,5%. Prin urmare, conflictul Rusia-Ucraina este motivul principal de stimulare a creșterii vânzărilor de arme către exterior ale SUA.
The Wall Street Journal a relatat recent că Senatul SUA a aprobat în februarie Actul de Asistență Externă. Aproximativ 60 de miliarde de dolari constituie sprijinul militar pentru Ucraina. Conform unui oficial al guvernului american, 64% din volumul total va reveni la industria militară americană, consolidând baza industrială de apărare. De fapt, 64% este un procent subestimat pentru SUA. Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat public că 90% din fondurile acordate Ucrainei au fost utilizate pentru producția armelor în SUA.
În continuare, Pentagonul a trimis comenzi către producătorii giganți de arme. Prin urmare, prețul acțiunilor a crescut constant, iar unii politicieni au obținut profituri imense din aceste activități. Complexul militar industrial al SUA este un grup mare de interese între armată, companii de arme, congresmani, instituții de cercetare științifică, think-tank-uri dar și mass-media. Este normal să se creeze contradicții și crize pentru a stimula guvernul american să adopte măsuri militare și antagonice.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina este un caz tipic în care SUA se folosește de război pentru a câștiga interese economice și a extinde hegemonia la nivel global. Comunitatea internațională trebuie să fie vigilentă la acțiunile SUA. Doar dacă susținerea egalității și justiției este tot mai mult consolidată, lumea se poate dezvolta într-un mediu sigur și pașnic.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV
Mai ramane de lamurit cati dolari a incasat SUA pe armele trimise in Ucraina, stiind ca acessta tara sfasiata de razboi traieste pe bani primiti din Occident pentru completarea bugetului.
Doar daca Ucraina a semnat ceva acorduri de creditare si ramane datoare pe zeci de ani de acum.incolo…