Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a încheiat marți vizita în China, afirmând că SUA și China trebuie să trateze cu responsabilitate relația comercială bilaterală, de asemenea, că SUA nu urmăresc decuplarea de China.
Afirmațiile sună frumos, dar nimeni nu știe dacă acestea vor fi respectate, deoarece SUA generează numeroase măsuri de intimidare care vizează China, impunând tot mai multe sancțiuni companiilor chineze. Este greu de imaginat cum trebuie tratate cu responsabilitate afirmațiile doamnei Yellen, în contextul provocărilor constante lansate de partea americană.
China susține că cooperarea chino-americană constă în fond într-un avantaj reciproc și că face eforturi în această direcție. Însă SUA nu s-au apropiat de China, în ultimii ani, nici nu au asumat responsabilitățile față de propriul popor și întreaga lume.
SUA nu trebuie să politizeze problemele comerciale și să genereze o situație nesigură sub pretextul securității. De la percheziționarea sediului unei filiale americane a companiei chineze Sunsong, interdicția Pentagon de a mai face achiziții de baterii de la producători chinezi, la interzicerea în SUA a funcționării companiei TikTok, sunt tot mai multe încercările americane de intimidare, sub pretextul securității naționale, a dezvoltării Chinei.
În timpul vizitei lui Janet Yellen, China a exprimat în mod clar preocupările față de restricționarea companiilor chineze, creșterea taxelor vamale asupra produselor chineze și restricționarea investițiilor americane în China. Washingtonul trebuie să realizeze că relația comercială chino-americană nu va merge în direcția corectă dacă SUA nu schimbă gândirea de generalizare a securității naționale.
Mai mult, China și SUA trebuie să respecte normele economice și ale economiei de piață. Recent, mai multe companii americane precum Apple și Qualcomm au anunțat că vor crește investițiile în China și vor intensifica cooperarea inovativă cu China. Cu prilejul vizitei doamnei Yellen, cele două state au ajuns la consensul întăririi schimburilor bilaterale privind subiecte precum creșterea echilibrată a economiilor globale, stabilizarea financiară, finanțe durabile, combaterea spălării banilor. Acest consens ajută la ameliorarea preocupărilor de pe piață și întărirea stabilității pe piață, fiind o responsabilitate comună care revine Chinei și SUA. Janet Yellen a menționat „supracapacitate de producție” a sectorului de energii noi din China, dar supracapacitatea înseamnă că aceasta depășește cererile pe piață, în timp ce datele nu susțin această critică. De exemplu, în anul 2023, producția și vânzarea de automobile pe energii noi din China au fost de 958 milioane, respectiv 949 milioane unități. Bateriile produse în China au înregistrat producția și vânzarea a 778GWh, respectiv 729GWh. La nivel mondial, capacitatea de producție nu este excesivă, dimpotrivă.
Mai mult, partea americană o definește supracapacitate de producție doar din cauză că industriile chineze au livrat mai multă producție de calitate decât cele din SUA și au devenit astfel mai populare în lume, fapt care nu reflectă nimic altceva decât o mentalitate hegemonică potrivit căreia „numai eu pot să fiu bogat”.
Un raport Bloomberg arată că utilizarea capacității de producție în rândul fabricilor chineze de prim rang se află la nivel normal în domeniul auto electric. Problema SUA și Europei este eficiența mai mică decât a companiilor chineze, nu supracapacitatea. De aceea, SUA trebuie să respecte regulile economice, să consolideze avantajele concurențiale, nu să recurgă la inventarea unor definiții pentru concurența ilicită.
Janet Yellen a afirmat, pe parcursul vizitelor la Guangzhou și Beijing, că SUA nu caută decuplarea de China. Partea chineză apreciază afirmația și așteaptă ca SUA să acționeze respectând declarația.
Recent, administrația americană a revizuit regulamentul privind exportul cipurilor AI către China și a extins cadrul limitelor. Această practică contravine declarațiilor.
Se așteaptă că după actuala vizită a secretarului Trezoreriei, promisiunile SUA pot să fie puse la punct, iar beneficiile firmelor și oamenilor din cele două țări să poată să fie asigurate.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV