Consiliul Concurenței recidivează. Vineri a lansat un nou comunicat, menit să sublinieze meritul guvernamental pentru reducerea prețurilor cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în urma aplicării ordonanței de urgență a adaosurilor comerciale. Așa este, dar produsele nu s-au ieftinit prin intervenție guvernamentală ci fenomenul este unul cât se poate de natural care ține de sezonalitate. Ieftinirile se pot observa, fără studii statistice, nu doar în marile lanțuri de magazine, ci și în piețe și la tarabele din fața porții. Nu este un miracol. Este normal ca în luna august față de luna iunie prețurile să scadă cu 49% la prune, cu 47% la struguri sau 31% la roșii sau ceapă. Despre aceste descoperiri ale statisticii Consiliului Concurenței am mai scris – https://curierulnational.ro/consiliul-concurentei-aduce-osanale-preturile-alimentelor-de-baza-au-scazut-cu-pana-la-43/
Comentariile la recentul comunicat oficial nu au rost și nu știu cui i-ar folosi. Iată textul acestuia (https://www.consiliulconcurentei.ro/wp-content/uploads/2023/09/pre%C8%9Buri-alimente-august-sept-2023.pdf) :”Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.
Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, în august 2023 față de iunie 2023.
Din categoria lactatelor, prețul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului, cu 10,5%, iar cel al laptelui, cu 6,2%. De menționat că laptele este în continuare vizat de acordul voluntar de reducere a prețului cu 20%, implementat începând din luna mai.
Prețul celorlalte produse regăsite în coșul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle și zahărul, a scăzut, de asemenea, pe parcursul lunii august.
În ceea ce privește carnea de pui și porc, aceasta s-a ieftinit în august față de luna iunie, excepție făcând pulpa de porc cu os, al cărei preț a crescut ușor, cu 2%.
„În analizele realizate de-a lungul lunii august, am remarcat că în cea mai mare parte a magazinelor au fost implementate reduceri de prețuri la alimentele de bază. Am constatat că prețurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune și struguri, dar există și produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care prețurile au fluctuat, situându-se, însă, sub prețul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Reamintim că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.”
Consiliul Concurenței are dreptate. Prețul produselor de sezon scade când există ofertă.
Consiliul Concurentei e platit de la buget, nu? Cu salarii de sute de milioane lunar, nu? Deci daca guvernul zice ceva, latra si ei aiurea. Nu vreti ba sa va dam salariul minim si sa va trimitem in market sa cumparati si sa mancati ieftinelile de care mancati rahat? Dupa ce va luam banii de facturi din el… Milogi mincinosi, ca ORICE POLITICIENI IN FRUNTE CU KLAUS SI CIOLACU