În perioada 29 septembrie – 6 octombrie, în China au fost înregistrate 826 de milioane de călătorii interne, în creștere cu 71,3% față de aceeași perioadă din 2022 și cu 4,1% față de aceeași perioadă din 2019. Veniturile din turismul intern au ajuns la 753,43 miliarde yuani, în creștere cu 129,5% față de perioada similară din 2022 și cu 1,5% față de perioada similară din 2019. De asemenea, încasările în cinematografe au depășit 2,73 miliarde yuani. Au fost înregistrate peste 160 de milioane de călătorii cu trenul. Astfel, în vacanța prilejuită de Festivalul din Mijlocul Toamnei și de Ziua Națională, piața de consum din China a fost marcată de prosperitate și vigoare.
Într-un articol publicat pe site-ul ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung se arată că prosperitatea turismului este considerată semnul relansării economiei chineze.
Pentru chinezi, Ziua Națională este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Oamenii sunt obișnuiți să călătorească și să facă cumpărături, de aceea perioada este supranumită „Săptămâna de aur”.
Ziua Națională din acest an a fost prima fără restricții, după aplicarea măsurilor anti-COVID. Conform estimărilor instituțiilor chineze și străine, odată cu accelerarea redresării economiei chineze, piața de consum va cunoaște o prosperitate nemaiîntâlnită de multă vreme. În ultimele opt zile, aglomerațiile din gări, fluxul mare de vizitatori în zonele turistice vestite și spectacolele cu casele închise, au confirmat aceste estimări.
Prosperitatea din „Săptămâna de aur” reprezintă un semnal însemnat de stabilizare și relansare a economiei chineze. În prezent, economia mondială își revine cu greu și se confruntă cu niște condiții exterioare mai complicate și severe.
Pe de altă parte, economia chineză a dat dovadă de flexibilitate și vigoare în procesul de relansare. În primele șase luni din 2023, PIB-ul a realizat o creștere de 5,5% comparativ cu aceeași perioadă din 2022, aflându-se pe primele locuri între principalele entități economice.
Pe de o parte, mediul internațional rămâne complicat, pe de altă parte încă trebuie consolidate bazele relansării economiei interne. Cu toate acestea, prosperitatea pieței de consum din vacanța de Ziua Națională a dovedit faptul că economia chineză dispune de o mare flexibilitate, de un potențial uriaș și de suficientă vigoare, iar tendința de creștere pe termen lung nu se va schimba.
În contextul în care creșterea economiei mondiale duce lipsa unui motor, economia chineză va continua să stimuleze relansarea economiei mondiale cu flexibilitatea sa puternică.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV