Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Chiriile prea scumpe și prețurile proprietăților riscă să devină un important câmp de luptă al politicii europene, întrucât partidele populiste și de extremă dreapta încep să exploateze nemulțumirea publică tot mai mare cu privire la criza locuințelor, avertizează experții, potrivit The Guardian.
Cu doar câteva săptămâni rămase până la alegerile europarlamentare din 9 iunie, la care se estimează că partidele de extremă dreapta se vor clasa primele în nouă state UE, respectiv pe locurile 2 sau 3 în alte nouă țări europene, tema locuințelor are potențialul de a deveni un motor pentru susținerea extremei drepte, cum este și subiectul imigrației.
„Partidele de extremă dreapta prosperă atunci când pot exploata decalajele sociale care apar din subfinanțare și planificare guvernamentală inadecvată (…) și când pot da vina pe cei din afară”, susține raportorul special al ONU pentru dreptul la o locuință adecvată.
„Asta este situația în care se află acum multe țări UE”, a declarat Balakrishnan Rajagopal pentru The Guardian.
„Problema socială a secolului XXI”
„Criza locuințelor nu mai afectează doar persoanele cu venituri mici, migranții, familiile monoparentale, ci clasa de mijloc. Asta este problema socială a secolului XXI”, mai susține oficialul.
Lipsa de locuințe la prețuri accesibile a iscat proteste la Lisabona, Amsterdam, Praga, Milano și – în afara UE – la Londra. Tinerii sunt principala categorie care s-a revoltat împotriva chiriilor mari, care le consumă jumătate din venituri, sau împotriva ipotecilor, care sunt de 10 ori mai mari decât un salariu mediu.
Romania traieste vremuri fericite si nu isi da seama.
Avem 3-4 milioane de romani la munca in strainatate si multe apartamente comuniste in stare de conservare (nici inchiriate, nici locuite).
Surplusul de locuinte din Romania duce la mentinerea chiriilor la un nivel acceptabil.
Bineinteles ca unor chiriasi din Bucuresti (cartierul Aviatiei din Pipera) chiriile le sunt scumpe, dar asa e viata cand ai salariu de corporatist.