Daca te-ai gandit sa iti deschizi o ferma la tara ar trebui sa iei in calcul cateva aspecte importante pentru ca profitul sa fie unul pe masura asteptarilor tale. Pentru a nu risca sa iti complici afacerea inca de la inceput, e important sa calculezi totul la virgula.
In randurile de mai jos voi incerca sa iti dau trei sfaturi pe care le consider importante si care la un moment s-ar putea sa faca diferenta dintre un esec si o reusita. Primul sfat, ar fi ca trebuie sa acorzi o atentie sporita acelei parti care tine de latura legala. Al doilea, ar fi sa cauti inca de la inceput solutii pentru a optimiza cat mai bine efortul, iar al treilea ar fi sa iti asiguri mereu investitia.
Asigura-te ca nu te vei lovi de probleme de natura legala
Este foarte important ca atunci cand incepi o afacere sa ai totul bine pus la punct, legat de partea juridica. In cazul de fata, trebuie sa te asiguri in primul rand ca pamantul pe care iti ridici ferma va fi in posesia ta atat cat ti-ai planificat.
Tot ce tine de planificarea fermei se invarte in jurul acelui petic de pamant. Odata ce l-ai schimbat, lucrurile se pot nodifica radical impotriva ta. Spre exemplu, distanta catre locurile de desfacere a produselor din ferma poate creste si ca urmare vor creste si costurile cu transportul. Daca, cresti animale, e posibil sa creasca si pretul hranei, odata cu distanta de la care e adusa. Desigur, lista problemelor e abia la inceput. De asemenea, e important sa iei in calcul si latura fiscala, care daca e bine pusa la punct te va scapa de o serie de controale.
Rotile pentru mobila si carucioare isi pot demostra utilitatea mai mult decat crezi
Legat de al doilea sfat, cel al optimizarii efortului astfel incat profitul sa fie cat mai mare, consumand cat mai putine resurse, ar trebui sa iei in calcul rotile pentru mobila si carucioare. Desi ti se poate pare putin exagerat, vei vedea ca la un moment dat rotile de mobilier isi vor dovedi utilitatea pana si intr-o ferma.
Daca acestea pot fi scoase de pe lista prioritatilor, rotile pentru carucioare sunt esentiale daca vrei sa iti usurezi munca si sa iti cresti profitul. Trebuie sa alegi mereu roti de carucioare de calitate, care sa reziste la o greutate cat mai mare si care sa aiba aderenta pe o suprafata cat mai vasta si mai complicata, cum ar fi terenul mocirlos.
Protejeaza-ti investitia cu ajutorul gardurilor electrice
Indiferent de tipul de ferma la care te-ai gandit, gardurile electrice isi vor dovedi utilitatea. Daca vorbim de o ferma in care cresti animale, acestea te pot scuti de o parte din oamenii care le pazesc. Un alt avantaj important in acest caz este acela ca iti poti parcela terenul astfel incat animalele sa se hraneasca mereu cu iarba de calitate si sa dea un randament mai bun, indiferent ca vrei sa le cresti pentru carne sau lapte.
In cazul in care nu vrei o ferma de animale ci una in care vrei sa cultivi grau, porumb sau orice altceva, gardurile electrice te pot ajuta sa iti pazesti recolta de animalele salbatice, mult mai eficient decat daca ai angaja paznici.
Pretul unui gard electric este modic daca ne gandim la beneficiile pe care ti le poate aduce. Poate te gandesti ca va trebui sa faci o investitie prea mare la inceput insa aceasta se va amortiza rapid in aproximativ un an, sau chiar mai putin, in functie de zona in care doresti sa iti construiesti ferma.
Tensiunea folosita la gardurile electrice poate fi usoara, moderata sau chiar letala astfel incat trebuie sa ai grija mare cum o reglezi. In cazul unei ferme de animale, gardurile electrice se pot dovedi paguboase daca nu reglezi tensiunea la standardul normal, dar acest lucru s-ar intampla doar in cazul unei neglijente maxime.
Recapituland, pentru a iti pune pe picioare o ferma rentabila inca de la inceput, ai nevoie de un teren pe care sa te poti baza, adica sa fii in posesia lui pe toata perioada planificata. De asemenea, trebuie sa te gandesti mereu cum sa iti optimizezi efortul, iar o idee in acest sens ar fi folosirea rotilor pentru carucioare. Nu in ultimul rand, ar trebui sa iei in calcul gardurile electrice astfel incat sa poti micsora numarul paznicilor, respectiv reducerea costurilor cu paza.