Miercuri, la Shanghai au avut loc lucrările celei de-a doua Reuniuni anuale a Belt and Road Economic Information Partnership (BREIP), precum și ale Conferinței Antreprenorilor din Shanghai 2023 pentru dezvoltarea de înaltă calitate a BREIP. Menționăm faptul că ziarul Curierul Național, prin domnul George Constantin Păunescu, Președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), deține, în prezent, Co-Președinția Board-ului BREIP. Această poziție este onorantă pentru ziarul nostru având în vedere faptul că este și unicul membru fondator din România al BREIP, organizație înființată în comun de Xinhua și partenerii săi, atât din China, cât și din străînătate, în 2019, numărul membrilor săi crescând de la 33 la 56, inclusiv agenții de presă, institute de cercetare și asociații de afaceri din 37 de țări și regiuni.
În discursul său, Fu Hua, președintele agenției de știri Xinhua, a declarat că agenția de știri va continua să raporteze construcția BRI de către diverse țări, să consolideze construcția rețelei de partajare și să joace mai bine rolul unei gândiri naționale de vârf.
Xinhua se va strădui să ofere servicii de informare mai bune și sprijin intelectual pentru construirea BRI, a spus el. O precizare absolut necesară, Curierul Național nu este singura instituție media din Europa afiliată, în cadrul BREIP se regăsesc publicații din Italia, Grecia, Polonia, Serbia, Ucraina, Ungaria, Suedia și Portugalia.
De ce este importantă colaborarea între reprezentanții țărilor membre și de ce Shanghai? Răspunsul poate fi găsit și în declarația primarului Shanghai, Gong Zheng, citat de China Daily: „Shanghai a jucat un rol unic în Inițiativa Belt and Road, realizând un total de investiții de 30 de miliarde de dolari în țările implicate în Inițiativa Belt and Road în ultimul deceniu, potrivit surselor oficiale.
În aceeași perioadă, Shanghai a încheiat contracte de proiecte în valoare de peste 70 de miliarde de dolari și a atins o valoare comercială de peste 1 trilion de dolari”, a declarat Gong Zheng, primarul orașului Shanghai, în cadrul celei de-a doua Conferințe a Parteneriatului pentru Informații Economice Belt and Road și a Conferinței Antreprenorilor din Shanghai 2023 pentru Dezvoltare de înaltă calitate Belt and Road miercuri la Shanghai.
”Anul acesta marchează a zecea aniversare a Inițiativei Centura și Drumul. Prin țintirea standardelor înalte, sustenabilitatea și mijloacele de trai ale oamenilor ca obiectiv, Shanghai va profita de această ocazie pentru a consolida comunicațiile și cooperările, pentru a coordona mai bine dezvoltarea și securitatea, pentru a se extinde constant la nivel înalt. Deschidere, consolidarea serviciului la nivel înalt ca suport, continuarea extinderii cooperării cu proiecte de înaltă eficiență și promovarea dezvoltării de înaltă calitate a inițiativei”, a spus Gong.
Proiectele propuse de Curierul Național: cooperare în Turism și Mass-Media
La Reuniunea Anuală BREIP de la Shanghai, Curierul Național a fost reprezentat de Ștefan Rădeanu, director editorial Curierul Național și secretar general UGIR. Acesta a fost mandatat de domnul George Constantin Păunescu, Președintele Uniunii Generale a Indriasilor din România, să prezinte primele două proiecte de colaborare cu țările membre BREIP.
Primul vizează domeniul Mass-Media. Ștefan Rădeanu, chiar în alocuțiunea din cadrul Boardului BREIP, a propus extinderea modelului de colaborare contractuală cu CCTV+ ( China Central Television +) oferind datele privind audiența paginii zilnice „Actualitatea din China”. Modelul propus de Curierul Național a prezentat interes din partea partea participanților, fiind purtate discuții preliminare cu Luis Figueiredo Trindale, CEO „O Journal Economico” (Portugalia).
Poate cel mai important proiect prezentat de Curierul Național și Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) a fost cel de colaborare instituțională în domeniul Turismului. Propunerea a fost lansată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), singura organizație patronală din România reprezentativă, în turism, membră UGIR. Conform solicitării FPTR, se dorește crearea unui cadru instituțional de colaborare cu instituții similare din China pentru creșterea numărului de turiști din China care vizitează România, dar și al celui de turiști din România pentru petrecerea vacanțelor în China.
Ștefan Rădeanu, în discursul său, a menționat că acest proiect FPTR este unul realizabil cu beneficii de ambele părți, dar a atras atenția că există un obstacol serios – și acesta este cel al inexistenței unei curse aeriene directe dintre China și România, așa cum aveam în urmă cu peste 20 de ani. Acesta a lansat un apel către autoritățile de profil din China și România, să facă demersurile necesare pentru găsirea unei soluții pentru remedierea acestei situații. De altfel, în discuțiile particulare, reprezentanții Ungariei, Poloniei și Serbiei au declarat că sprijină demersul FPTR, susținând că în urma deschiderii curselor aeriene directe din China spre țările lor au înregistrat creșteri notabile ale numărului de turiști chinezi.
În zilele următoare, în urma demersurilor președintelui UGIR, domnul George Constantin Păunescu, conducerea Federației Patronatelor din Turismul Românesc, președinte – Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte – Nicolae Bucovală și vicepreședinte Nicolae Istrate, vor demara discuțiile tehnice cu o importantă Organizație de profil din China.