Mulți șoferi verifică presiunea din anvelope doar atunci când sunt probleme evidente și mașina nu poate fi condusă. Totuși, lucrurile sunt mult mai complicate: de presiune depinde cum se va comporta mașina pe drum, cât de des va trebui să repari suspensia, să îndrepți jantele și să schimbi anvelopele. Cu cât ești mai atent la presiunea din roți, cu atât vei cheltui mai puțin pe întreținerea mașinii.
Află ce presupune presiunea din anvelope și de ce este atât de fundamentală
Ce reprezintă presiunea optimă în anvelope?
Presiunea din anvelope este forța cu care aerul din interior acționează (apasă) asupra suprafeței acesteia. Se măsoară în bari și se verifică cu manometrul.
Acest indicator arată cu ce forță fiecare kilogram de aer pompat în interior acționează asupra unui centimetru pătrat de pneu, adică cât de elastice sunt roțile. Presiunea poate fi insuficientă – în acest caz, roata va fi dezumflată, sau excesivă, ceea ce poate duce la explozie, când cauciucul pur și simplu plesnește.
Presiunea poate să se schimbe de la sine din următorii factori:
- Temperatura mediului ambiant – conform legilor fizicii, când gazul se încălzește, se dilată, adică presiunea devine excesivă și roata prea umflată;
- Etanșeitatea roții – fisuri în cauciuc, crăpături în locurile de contact cu janta sau supapa de umflare pot lăsa aerul să iasă, reducând presiunea.
Din acest motiv, trebuie să știi care este presiunea corectă, să o verifici regulat și să intervii, în funcție de situație. Te poate ajuta în acest sens un sistem de senzori de anvelope TPMS. Le poți găsi în magazinul janta.ro, cu livrare acasă sau la un service autorizat.
Greșelile în alegerea presiunii duc la diverse probleme:
- Aderență insuficientă a cauciucului cu suprafața drumului, adică influență asupra manevrabilității, comportamentului mașinii pe drum, trecerii peste obstacole – mașina poate sări pe denivelări, „țopăi” sau patina;
- Uzură rapidă și neuniformă a pneurilor – cu cât presiunea este mai mică, cu atât roata este mai moale și mai mare suprafața de contact cu asfaltul;
- Defecțiuni la suspensie, avarii ale elementelor șasiului.
Cum poate fi presiunea în pneurile automobilului
Presiunea poate fi normală, insuficientă și excesivă.
La o presiune normală, pneul se află în contact cu suprafața drumului prin toată suprafața profilului benzii de rulare în mod uniform. La viraje, suprafața de contact se poate schimba, dar pe o suprafață plană, la mers drept, aceasta rămâne constantă. Suprafețele de contact reprezintă partea pneului care se află în contact cu carosabilul.
Când presiunea în cauciuc este sub normă, suprafața de contact se mută pe părțile laterale ale acestuia. Roata se sprijină pe suprafețele laterale, iar partea centrală se afundă. Iată principalele consecințe ale presiunii insuficiente:
- Pneul se uzează neuniform și prematur.
- Crește consumul de combustibil din cauza rezistenței mai mari a pneului.
- Scade manevrabilitatea: la viteză mare, automobilul poate devia.
La presiune prea scăzută, roata trece mai greu peste gropi și denivelări. Pe suprafețele laterale pot apărea umflături, iar la un impact există riscul de a deteriora janta sau de a desface anvelopa de pe jantă.
La presiune excesivă, suprafața de contact se mută pe partea centrală, iar suprafețele laterale nu sunt în contact cu carosabilul. Acest lucru provoacă și el uzura prematură a cauciucului. De ce este acest lucru nu este tocmai potrivit? Pentru că:
- Mașina accelerează mai bine, dar scade semnificativ manevrabilitatea la viteză mare și în viraje;
- Un cauciuc prea umflat poate exploda chiar și la impactul cu un obstacol minor;
- Roata devine mai rigidă. Principala sarcină de la gropi și denivelări se transferă la suspensie;
- Se mărește distanța de frânare, acest lucru fiind deosebit de evident pe asfalt umed sau în condiții de polei;
- Nivelul de zgomot crește.
Presiunea diferită este o altă abatere de la normă. În acest caz, toate cele patru roți se vor uza diferit. În plus față de consecințele deja enumerate, automobilul poate devia spre roata cu presiunea cea mai mică. Conform recomandărilor producătorilor și specialiștilor, presiunea ar trebui să fie aceeași în pneurile de pe aceeași axă.
Așadar, presiunea optimă în anvelope este cheia unei exploatări sigure și confortabile a mașinii. Chiar și cele mai mici greșeli și abateri vor duce la probleme serioase cu manevrabilitatea, va crește sarcina pe suspensie, va crește consumul de combustibil și se va reduce capacitatea de trecere. Astfel, este foarte important să cunoști care este presiunea în anvelope și să intervii de fiecare data când este cazul.