Companiile de asigurare membre UNSAR au plătit anul trecut despăgubiri în valoare de peste 36,2 milioane lei în baza asigurărilor de călătorie, mai mult decât dublu față de 2021. Interesul în creștere pentru aceste polițe care, practic, asigură o vacanță fără griji, reiese și din numărul asigurărilor de acest tip încheiate anul trecut, în creștere cu peste 26% față de 2021, de la aproape 270.000 de contracte la peste 339.000 de contracte emise în 2022.
La nivel de percepție, aproape două treimi (61%) dintre respondenții cercetării sociologice anuale ce sondează modul în care românii percep riscurile, Barometrul UNSAR – IRES, declară că au în plan să plece în vacanță anul acesta. Dintre aceștia, 68% au luat în considerare achiziționarea unei astfel de asigurări – ceea ce reflectă un interes crescut privind acest tip de polițe.
„Pe lângă faptul că reprezintă o investiție în confortul și în liniștea turiștilor, asigurările de călătorie sunt și un instrument vital de protecție împotriva situațiilor neprevăzute care pot apărea în timpul unei călătorii. Indiferent că vorbim despre incidente medicale, pierderi de bagaje, zboruri întârziate sau pierdute, o asigurare de călătorie oferă un sprijin financiar important, permițând oamenilor să-și continue vacanțele fără griji, ori să facă față mai ușor anumitor situații dificile. Mai mult decât oricând, asigurările reprezintă un aspect important pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când ne planificăm o călătorie”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte & Director General UNSAR.
Conform aceleiași cercetări sociologice, românii sunt, în principal, interesați să se protejeze financiar în cazul unor boli sau accidente survenite în străinătate (20%), împotriva riscului de anulare a călătoriei (9%), dar și în situația în care se îmbolnăvesc sau se accidentează în România (7%). Studiul mai arată și că, pentru 26% dintre români, a crescut interesul cu privire la asigurările de călătorie.
Riscurile menționate de români se regăsesc și în topul situațiilor pentru care asigurătorii au plătit cele mai multe și mari despăgubiri. Astfel, anul trecut s-au plătit 29 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor medicale de urgență care au vizat restabilirea sănătății asiguraților pe perioada vacanțelor, cum ar fi consultații și tratamente medicale, intervenții chirurgicale de urgență, spitalizare în urma unei boli/unui accident, intervenții stomatologice, accidente rezultate în urma practicării unor sporturi de sezon, infectării cu COVID-19, servicii de ambulanță, servicii de repatriere medicală sau chiar repatriere în caz de deces, etc. Diferența de 7,2 milioane lei a fost acordată pentru acoperirea altor cheltuieli non-medicale, precum anularea călătoriei din cauze independente de voința persoanei asigurate, pierderea / întârzierea / furtul bagajelor, întreruperea / extinderea călătoriei, servicii de asistență rutieră, pierderea documentelor, răspunderea civilă legală, etc.
„Aceste cifre ne dovedesc încă o dată importanța existenței unei asigurări de călătorie. Aceasta poate prelua costurile care se pot ivi în anumite situații dificile și ne poate ajuta să ne continuăm vacanța alături de cei dragi”, a completat reprezentantul UNSAR.