6,5 milioane de alegători bugari s-au prezentat duminică, 2 aprilie, la urne pentru a alege noul parlament. Este pentru a cincea oară când au loc în această țară alegeri parlamentare anticipate. Și de data aceasta, au semnalat sondaje de opinie preelectorale, a fost așteptată o rată a absenteismului de la vot destul de ridicată, ceea ce a accentuat temerea că, din nou, va fi ales un parlament la fel de fragmentat ca și după scrutinurile legislative precedente.
Anchete, arestări, percheziții severe au avut loc și înaintea acestui scrutin. Situația economică este și în Bulgaria foarte complicată, transmite corespondentul RFI la Sofia. Toate sectoarele economiei bulgare sunt lovite de corupție, de inflație și creșterea fulminantă a prețurilor. Continuă și la acest nou scrutin obiceiul de a se cumpăra voturi. Prețul unui vot, anul acesta, s-a triplat, semnalează corespondentul mai sus citat evocând chir o declarație a ministrului bulgar de Interne, Ivan Demerdjiev. ”Anchetele, a precizat acesta, arată că prețurile voturilor ating acum până la 75 de euro și plata se face în mai multe etape: o parte din sumă este achitată înaintea votului, iar o alta după vot”. Întrucât sociologii au preconizat în sondajele lor preelectorale o participare la vot de cel puțin 40%, chiar și bulgarii cei mai intransigenți, dornici să voteze, sunt nemulțumiți de liderii lor politici. ”Sunt prea multe personalități politice în primele rânduri ale scenei politice care se dovedesc a nu fi pregătiți pentru compromis”, a spus ministrul de Interne. Nu există muncă în echipă, există corupție dar mai ales lipsă de voință pentru a se pune de acord”.
Imposibilă o coaliție
Acum, la doi ani de la căderea fostului premier conservator Boiko Borisov, rămas zece ani la putere, relevă corespondentul RFI, alegătorii bulgari nu reușesc încă să lase deoparte diferendele lor, pentru a forma o coaliție de guvernare stabilă. O deosebire de poziții accentuată de conflictul din Ucraina are un impact grav asupra unei societăți bulgare apropiate din punct de vedere istoric și cultural de Moscova. Două mari forțe politice s-au înfruntat duminică: de o parte, partidul Conservator GERB, al lui Boiko Borisov, de cealaltă parte – reformatorii pro-ocidentali conduși de Kiril Petkov, un antreprenor în vârstă de 42 ani, care a avut o scurtă guvernare în 2022. Sondajele de opinie creditează ambele forțe cu număr de voturi aproape egal. Parlamentul riscă, astfel, să fie la fel de fragmentat și neguvernabil ca până acum. Este evocat un scenariu conform căruia ar urma să se formeze un guvern interimar, numit de președintele țării, Rumen Radev, cunoscut oponent față de orice sprijin pentru Ucraina. În Bulgaria, subliniază RFI, există riscul instalării unei puteri legislative favorabile Rusiei.