Mii de ruși și-au luat sâmbătă adio de la ultimul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, cu prilejul funeraliilor fără caracter oficial, dar cu onoruri militare, și fără prezența actualului președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin. Imagini difuzate de posturile ruse de televiziune au arătat lungile cozi la care s-au așezat cetățeni ai Moscovei pentru a trece prin fața sicriului depus la Casa Sindicatelor, situată în imediata apropiere a Kremlinului. Toată lumea a remarcat absența flagrantă a lui Vladimir Putin, care a invocat o agendă de lucru încărcată tocmai sâmbătă. Este adevărat, el s-a deplasat joi la spitalul unde Mihail Gorbaciov a încetat din viață, a depus un buchet de flori, și-a făcut cruce și a păstrat un moment de reculegere în fața rămășițelor fostului conducător al URSS, căruia nu o dată i-a reproșat că a îngropat marea putere sovietică. Într-un mesaj de condoleanțe, Vladimir Putin i-a adus lui Gorbaciov un omagiu sobru, subliniind că ”a avut o mare influență asupra istoriei lumii” și că ”a depus eforturi pentru a aduce soluții proprii problemelor fostei URSS”.
Corespondenții de presă de la France Presse și ”Le Figaro” au relatat că mulțimea de cetățeni ruși a intrat în Casa sindicatelor în grupuri mici pentru a depune flori și a se înclina în liniște în fața sicriului descoperit al fostului conducător . ”Un mare om politic pleacă dintre noi, ia sfârșit astăzi era Gorbaciov, a comentat discret un muncitor în vârstă de 44 ani. El a calmat relațiile cu America… Toată lumea l-a cunoscut”.
Într-un context de represiuni în plină intervenție militară a Rusiei în Ucraina, mai spun corespondenții de presă citați, unii ruși prezenți la funeralii își amintesc cu nostalgie de deschiderea ce a avut loc sub conducerea lui Mihail Gorbaciov. ”Am avut atunci o gură de libertate, el ne-a dat transparență și pluralism”, a declarat profesoara Natalia Leleko. ”Am avut un aer de libertate care ne lipsea de multă vreme, ne-a dispărut atunci frica”, a spus Ksenia Jupova, o translatoare în vârstă de 41 de ani, aflată și ea la coadă pentru a aduce un omagiu fostului conducător. ”Sunt contra ruperii de restul lumii, sunt pentru deschidere, pentru dialog”, a adăugat ea.
Marea surpriză: prezența lui Viktor Orban
Salutat de Occident și de către unii ruși ca om al păcii, Gorbaciov este văzut însă de mulți cetățeni ai țării ca fiind vinovat de ”declasarea geopolitică” a Rusiei și pentru anii de criză ce au urmat prăbușirii URSS. Probabil în fața acestei ambivalențe a moștenirii lui Gorbaciov, nu a fost anunțat un doliu național. La funeralii nu a venit niciun șef de stat sau de guvern, cu excepția – surprinzătoare pentru mulți – a premierului ungar Viktor Orban. A trecut prin fața sicriului lui Gorbaciov și s-a înclinat adânc, a remarcat corespondentul AFP. Președintele Turciei, Recep Erdogan, i-a prezentat lui Vladimir Putin condoleanțe într-o convorbire telefonică. La funeralii au mai participat ambasadori ai mai multor țări occidentale, fostul președinte Dmitri Medvedev, jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru pace 2021, toți prezentându-i condoleanțe fiicei lui Gorbaciov, Irina. După ceremonia de la Casa Sindicatelor, Mihail Gorbaciov a fost înmormântat la cimitirul din Novodievici, alături de soția sa Raisa, decedată în 1999.
În contrast, capitalele occidentale, de la Washington la Berlin și Paris, au celebrat călduros memoria lui Mihail Gorbaciov, salutat în mod special pentru efortul vizând apropierea Est-Vest și reducerea arsenalelor nucleare, ceea ce i-a adus în 1990 Premiul Nobel pentru Pace. Germania, a cărei reunificare a fost posibilă grație căderii Zidului Berlinului, a anunțat că sâmbătă, în capitala germană sunt arborate drapele în bernă.
Ca om … a fost un mare Om .
Ca politician … a fost o mare Oaie ; a zis-o din prima si Helmut Kohl, dupa caderea zidului Berlinului / ” Este luzar !”
Marii politicieni/Reagan, Bush au jucat turca … cu el .