O statuie a gorilei Harambe, împușcată la grădina zoologică din Cincinnati în 2016, a fost ridicată la New York, pe Wall Street, chiar în fața faimoasei sculpturi Charging Bull.
Realizatorii statuii lui Harambe au adus mii de banane pe care le-au așezat lângă statuia taurului, iar ulterior le-au donat unei bănci de alimente.
În opinia lor, statuia gorilei ar trebui să reprezinte faptul că Wall Street a luat-o razna („has gone bananas”).
În contrast cu taurul din bronz, statuia gorilei reprezintă milioanele de oameni care se luptă cu un sistem ce îmbogățește elitele bogate și „uită” de persoanele obișnuite.
Cât de mare este decalajul actual al averii în SUA?
Conform Federal Reserve, cei mai bogați 10% dintre americani dețin 89% din acțiunile și fondurile din SUA.
Super-bogații, care sunt doar 1% dintre salariați, au acum o avere mai mare decât întreaga clasă de mijloc.
Publicația Bloomberg a arătat că bogăția este din ce în ce mai concentrată în vârful piramidei sociale, semn că decalajul dintre bogați și săraci continuă să crească în SUA.
Mai mult, un sondaj al Universității Harvard arată că 40% dintre gospodării au dificultăți financiare grave, iar aproximativ una din cinci și-a epuizat economiile.
În plus, potrivit unui raport ONU, în societățile bogate precum Statele Unite ale Americii, sărăcia extremă este rezultatul alegerilor politice făcute de cei de la putere.