La întrebarea legată de productivitatea excesivă a Chinei, ridicată de cancelarul german, Olaf Scholz, președintele Xi Jinping a declarat, în timpul întâlnirii avute la Beijing, că lanțurile de aprovizionare din industria chineză și cea germană sunt interconectate, piețele celor două țări fiind dependente una de alta. Indiferent de industriile tradiționale, precum producția mecanică și auto sau de domeniile emergente, cum ar fi transformarea verde, digitalizarea și inteligența artificială, există un mare potențial de explorat în cooperările bilaterale, a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Vehiculele electrice, bateriile cu litiu și produsele fotovoltaice exportate de China nu doar că îmbogățesc oferta globală, dar și atenuează impactul inflației globale, aducând o mare contribuție la abordarea schimbărilor climatice și „tranziția către o energie curată”. Totodată, China și Germania se dezvoltă pe baza industriei și sprijină comerțul liber și globalizarea economică. În acest context, cele două părți trebuie să fie vigilente la ascensiunea protecționismului și să trateze problemele legate de capacitatea de producție din punctul de vedere al legilor de piață, în mod obiectiv și dialectic, derulând mai multe discuții și cooperări.
Partea chineză a subliniat, în repetate rânduri, că problemele legate de capacitatea excesivă de producție trebuie abordate pe baza economiei de piață și analizate în contextul globalizării economice, în cadrul pieței internaționale în care munca este divizată pe plan global.
Mai mult, industria chineză cu energii noi se dezvoltă independent, fără compensări din partea guvernului, concurând pe piață. Aceasta oferă o productivitate de înaltă calitate, contribuind la dezvoltarea verde pe plan global, a arătat Lin Jian, respingând criticile SUA și țărilor UE privind productivitatea excesivă a Chinei de automobile electrice și panouri solare.
Așa-numitul impact al productivității excesive a Chinei asupra pieței mondiale este o afirmație falsă. Protecționismul comercial nu aduce dezvoltare, ci compromite stabilitatea lanțurilor de aprovizionare, fapt care va tergiversa programul tranziției către o energie curată și dezvoltarea industriilor emergente în lume, a mai subliniat oficialul chinez.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV