Un incident produs luni pe Căile Ferate Române nu face altceva decât să confirme că protestul feroviarilor este unul întemeiat. Nu o să vorbesc despre pretențiile salariale, au vorbit sindicaliștii pe larg. Vorbesc despre siguranța călătoriilor cu trenul. Iată, un incendiu a izbucnit luni la o locomotivă, pe traseul Tecuci-Iași. Pompierii de la ISU Iași au intervenit și au lichidat incendiul. Nu au fost raportate victime. Cei aproximativ 200 de călători s-au autoevacuat:„Incendiu produs la o locomotivă în loc. Scânteia, trenul Tecuci – Iași (R63111), aproximativ 200 de persoane s-au autoevacuat din tren. Locomotiva (Diesel) este decuplată de la garnitură”, anunța ISU Iași. Al câtelea eveniment feroviar este în ultimii ani? Trenuri deraiate, locomotive în flăcări, tamponări, pierderi de vieți. Chiar cei din Ministerul Transporturilor nu văd ce se întâmplă pe căile ferate? Chiar nu știu că întreaga flotă are o vechime de peste 50 de ani? Nu cunosc faptul că nu există piese de schimb pentru repararea locomotivelor care sunt scoase în trafic pe „proprie răspundere”? La fel pe „proprie răspundere” urcă și călătorii în vagoane? Greu de crezut. Vorba colegului Ștefan Etves, realizatorul emisiunii „Drumurile Noastre”: „pe cei de la minister nu îi interesează sectorul feroviar, ci doar inaugurarea de petice de autostradă”. Total de acord cu această afirmație. Ea spune mult mai mult, și anume pecetluirea sorții CFR, nu doar Călători, ci și Marfă. Nu exagerez, dar în acest ritm, fără buget și fără planuri, măcar, de consolidare a acestui sector vital pentru economie, compania de stat CFR va trece într-un ritm rapid pe „linie moartă” . Afirmația de luni a unui oficial al Ministerului Transporturilor, ”Este doar un protest”, vine să confirme interesul guvernului . Mai mult, același oficial dădea asigurări că „traficul de călători spre mare în sezonul estival nu va fi perturbat”. Asta este percepția guvernamentală.
Nu sunt adeptul grevelor în Educație, Sănătate și Transporturi, ramuri care se doresc a fi considerate prioritare doar declarativ. Liderul Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Maxim Rodrigo Gabriel, nu trebuie perceput ca un Don Quijote de La Mancha al căilor ferate care vede doar „mori de vânt” și care se luptă în zadar cu ele. O percepție greșită a oficialilor din Ministerul Transporturilor care bagatelizează situația și o definesc ca „un simplu protest”. Tare mă tem că el va continua, iar perdanții vor fi Căile Ferate Române și călătorii. „Dacă în educație elevii sunt alături de profesori, pe căile ferate călătorii sunt alături de noi. Nu putem continua, fără buget de investiții și fără o salarizare corectă, să oferim servicii sub pragul siguranței și al condițiilor de civilizație!” – spunea luni Maxim Rodrigo Gabriel.
Acele „mori de vânt” despre care vorbeam prefigurează dispariția CFR. Era să se întâmple la finele anului trecut. Chiar dacă cei din Ministerul Transporturilor neagă faptul că soarta acestei companii ar fi fost vreodată periclitată și că bugetele de investiții ar fi fost întârziate nejustificat, cu riscul de a mă repeta, redau declarația aceluiași lider de sindicat din data de 1 decembrie 2022: „Este inacceptabilă ,,tergiversarea” aprobării prin Hotărâre de Guvern deoarece astăzi, de ziua națională a României, nu există încă toate avizele interministeriale și avizul CES ce nu poate fi dat atât timp cât nu sunt toate avizele interministeriale date pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern a contractelor de servicii publice pe 10 ani pentru operatorii români de transport feroviar de călători din România și dacă se trece fără a se da avizul CES pe 7 decembrie 2022 și fără a se da HOTĂRÂRE de GUVERN până în data de 10 decembrie 2022. Din data de 11 decembrie 2022 se va trece la Regulamentul European care în lipsă de Contracte de servicii publice cu atribuire directă în derulare, obligă la noi contracte de servicii publice numai prin atribuire competitivă/prin licitație a fiecărei trase de tren de călători, licitații la care nu vor participa operatorii de transport feroviar de călători români din cauza stării tehnice a locomotivelor pe care le au în prezent etc și astfel România va scăpa și de CFR Călători și de CFR Marfă în viitorul apropiat și va avea pe calea ferată română numai operatori străini de transport feroviar de călători, ce vor înlocui operatorii români de transport feroviar de călători și care vor primi de la Guvernul României compensație mai multă decât primesc operatorii români și vor primi și toate trenurile noi achiziționate pe fonduri europene ce erau destinate operatorilor români de transport feroviar de călători.”. Așa stând lucrurile, având un caz concret, cum pot afirma cei din Ministerul Transporturilor că bugetele pentru investiții, căci despre ele vorbesc, nu au fost întârziate și nu a existat riscul eliminării companiei de stat de pe căile ferate? Cred că mai cinstit ar fi ca reprezentanții guvernamentali să iasă în fața protestatarilor și să le spună cinstit: România nu are nevoie de un operator național feroviar. Liderul de sindicat a fost și mai sincer când a afirmat că și cu greva generală, programată pentru data de 1 iulie, și fără ea se va ajunge ca locomotivele care nu mai corespund standardelor de securitate să nu mai iasă din depouri. Și atunci cu ce vor mai fi tractate vagoanele CFR Călători care numai salubre nu sunt?
În rest, la Ministerul Transporturilor se manifestă doar optimismul – „este doar un protest”, iar sindicaliștii feroviari par a protesta în van. O situație care trebuie să dea de gândit politicienilor aflați la guvernare. Cum spuneam, nu mă refer la revendicările salariale, care pot fi „rezolvate” prin vouchere pe modelul propus celor din învățământ, ci mă refer la siguranța călătorilor și a traficului feroviar din România.