Joi, demnitarul, însoţit de specialiştii pe domeniile ape şi păduri din cadrul ministerului, precum şi de directorul general al Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ (ANAR), Victor Sandu, directorul general adjunct al ANAR, Dorel-Marcel Dume, de reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bihor au inspectat obiectivele de investiţii din judeţ.
Delegaţia a analizat evoluţia lucrărilor la obiectivul ‘Amenajare Râul Crişul Repede, Judeţul Bihor’ cu o valoare de 247,5 milioane lei, ‘Amenajarea râului Crişul Repede în vederea apărării împotriva inunda?iilor a municipiului Oradea şi a localităţilor din aval – Punerea în siguranţă a barajului Leşu, judeţul Bihor’, finanţat prin POIM 2014-2020, ‘Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în bazinul hidrografic Crişul Negru, Judeţul Bihor’, proiect în valoare de 280 milioane lei, dar şi obiectivul de investiţii ‘Amenajare Valea Nimăieşti, Judeţul Bihor’, în valoare de 28,1 milioane lei.
Ministrul Ioan Deneş, împreună cu prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, au inspectat joi şi zona de păduri afectată de furtuni, din apropierea Barajului Leşu-Remeţi-Bulz.
Vineri dimineaţă ministrul Ioan Deneş a avut o întâlnire cu primari din judeţul Bihor, cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor, ai Gărzii Forestiere Oradea şi conducerile administraţiilor silvice (de stat şi private), la sediul Instituţiei Prefectului. În cadrul întâlnirii au fost analizate problemele curente legate de activitatea pe care o desfăşoară MAP şi responsabilitatea pe care o are, atât în domeniul managementului apelor, cât şi în cel al pădurilor.
La încheierea vizitei efectuate în judeţul Bihor, ministrul a prezentat într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Instituţiei Prefectului Bihor, activitatea M.A.P derulată prin A.B.A Crişuri şi investiţiile din domeniul silvic.
Demnitarul a anunţat ca valoarea lucrărilor de investiţii derulate în acest judeţ se ridică la peste 1,9 miliarde lei. Din acestea, lucrările din domeniul apelor au o valoare de 1,87 miliarde lei, iar lucrările din domeniul păduri au un cuantum alocat, în 2018, de 20,6 milioane lei.
În cazul celor 18 lucrări hidrotehnice care se derulează în acest judeţ, anul acesta vor fi recepţionate 8 lucrări. În ceea ce priveşte atragerea de fonduri pentru acest domeniu, ministrul a subliniat că Administraţia Bazinală de Ape Crişuri este o adevărată campioană la capitolul investiţii.
Numai în anul 2018, se vor recepţiona următoarele capacităţi din cadrul celor 8 lucrări: 642 ml de suprabetonare zid, 467 ml de mal consolidat cu anrocamente, o priză de apă, 12 km consolidări de maluri, 1.82 km de parapeţi de beton, 4.46 km diguri de pământ. Ministrul a prezentat detaliile pentru fiecare lucrare aflată în derulare şi stadiul realizării lor, dar şi proiectele finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, respectiv „Amenajarea râului Cri?ul Repede în vederea apărării împotriva inundaţiilor a municipiului Oradea şi a localităţilor din aval – Punerea în siguranţă a barajului Leşu, judeţul Bihor’ şi „Amenajarea complexă a râului Crişul Negru în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor riverane pe cursul superior şi mijlociu’.
În ceea ce priveşte domeniul păduri, ministrul Ioan Deneş a vorbit despre cele două investiţii derulate de Regia Naţională a Pădurilor : ‘Reabilitare drumuri forestiere din bazinul Bistra, judeţul Bihor’ (4,7 milioane lei) şi ‘Reabilitare drum forestier Vida, Judeţul Bihor ‘ (6,2 milioane lei) .
Printre investiţiile derulate de Garda Forestieră Oradea se numără ‘Reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrul de ameliorare Acrea – Poiană – Secătură, comuna. Bratca, judeţul Bihor’ (cu suprafaţa de 147,85 ha), cu o valoare actualizată de 4 milioane lei şi obiectivul ‘Reconstrucţie ecologică pe terenuri degradate constituite în perimetrul de ameliorare Cetariu, localitatea Cetariu, judeţul Bihor’ (cu suprafaţa de 72,26 ha şi o valoare totală 2,6 milioane lei), precum şi obiectivul ‘Reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrul de ameliorare Baia Veche – Izvoare, municipiul Salonta, judeţul Bihor’, cu suprafaţa de 102,46 ha, valoarea fiind de 3,2 milioane de lei.
Prin realizarea acestor obiective se vor împăduri peste 322 hectare.
Investiţii de peste 1,9 miliarde lei derulate de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în judeţul Bihor
1 Comment
PĂDUREA 7 HRISTOS 7; PĂDURE 15 Dumnezeu 15; Padurea 7/13 HRISTOS 7, TIȘBITUL 13; Pădure 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; PĂ.DUR.EA. PĂ-Palma, DUR, EA-Elia. Palma dură a lui Elia. Acestea sunt numerele literelor și laturilor numelor divine împreună cu definiția, prin care pădurile au fost create pe planeta Pământ și pe celelalte planete din Cosmosul infinit.