Pe măsură ce apa contaminată nucleară de la Fukushima continuă să fie deversată în Oceanul Pacific, mai multe instituții media nipone susțin că „sentimentul anti-japonez din China escaladează”, „chinezii adoptând acțiuni de hărțuire împotriva Japoniei”. Prim-ministrul Fumio Kishida şi alţi politicieni au cerut Chinei să ridice restricţiile de import la produsele acvatice japoneze şi chiar au ameninţat că vor adopta contramăsuri.
Toate acestea fac parte din dezbaterea publică planificată de guvernul de la Tokyo. În bugetul Ministerului japonez de Externe, a existat în 2022, dar și în 2023, capitole clare pentru creșterea comunicării cu privire la apa contaminată nuclear. Potrivit NHK, în ziua demarării acțiunilor de drenare a apelor reziduale poluate nuclear, MAE japonez a lansat o acțiune de promovare, pentru a aborda așa-numitele informații false, acțiune în valoare de 70 de miliarde yeni, de aproape 20 de ori mai mult decât bugetul pentru soluționarea problemei.
În aceste condiții, obiectivul Japoniei este de a induce confuzie în rândul opiniei publice, de a se deghiza în victimă, pentru a evita acuzațiile externe.
Ambasada și consulatele Chinei în Japonia au primit, în ultima perioadă, un număr mare de apeluri telefonice de hărțuit, fiind perturbată grav funcționarea normală.
Promovarea amenințării Chinei și folosirea Chinei ca pretext a devenit o tactică a politicienilor japonezi. După declanșarea planului de evacuare a apelor poluate nuclear în mare, publicația Mainichi Shinbum a arătat că sprijinul pentru guvernul condus de Fumio Kishida a scăzut la 26%.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV