În conferința sa de presă de miercuri, după prima sesiune ministerială a Consiliului NATO-Ucraina, Secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO va livra în continuare sprijin Ucrainei împotriva ocupanților ruși. Vor fi livrate mai multe ținute adaptate condițiilor de iarnă, mijloace pentru deminare, carburant și material medical pentru înfruntarea unei ierni ce se anunță dificilă. Aliații au evocat prioritățile Ucrainei pe calea aderării sale la Alianța Atlantică, între care interoperatibilitatea pe termen lung cu NATO și achizițiile de echipamente de apărare.
Prezentând de asemenea rezultatele reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, din care fac parte peste 50 de țări, Jens Stoltenberg a salutat anunțurile Aliaților privind furnizarea de ajutoare suplimentare Ucrainei: livrări de avioane F-16, împreună cu formarea piloților, furnizarea de sisteme de apărare aeriană, muniții și echipamente de deminare. Exprimându-se în prezența președintelui Volodimir Zelenski, Stoltenberg a spus: „Lupta, securitatea și valorile țării voastre sunt și ale noastre… Noi vom sprijini Ucraina câtă vreme va trebui”.
Precizăm că aceasta este prima vizită a lui Zelenski la sediul NATO de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.
„Noi avem nevoie de sprijinul liderilor NATO . De aceea eu sunt acum aici”, a declarat Zelenski, care în ultimele zile s-a arătat neliniștit în privința contribuției aliaților pentru Ucraina după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Deflagrația din Orientul Mijlociu ar putea deturna atenția Alianței Atlantice de la Ucraina. După discuțiile de miercuri, Zelenski a reînnoit mulțumirile către țările NATO ce s-au declarat gata să ajute în continuare Ucraina în lupta sa de apărare în fața Rusiei.
În marja reuniunii, miniștrii Apărării au semnat un acord ce instituie cadrul juridic în care vor avea loc achizițiile de sisteme de apărare aeriană.
Pentru joi, 12 octombrie, s-a anunțat de la sediul NATO, miniștrii Apărării ai țărilor Alianței Atlantice vor aborda subiecte precum: întărirea descurajării și a apărării Alianței, operațiunile militare din Irak și Kosovo, precum și situația din Orientul Mijlociu, acest ultim punct fiind abordat prin videoconferință cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.
Jens Stoltenberg anunță că aliații NATO promit sprijinirea în continuare a Ucrainei contra invadatorilor ruși
3 comentarii
Pai cand erau prietenii vostri, AMERICANII, INVADATORI de ce n ati sprijinit ba baieti Irak ul, Iugoslavia, afganistan ul???? Huooooo, mafiotilor, hotilor, jefuitorilor, agresori nemernici
Baiatul are tupeu, da fara numar la cerșenski, ca nu da de la ma sa, da de la noi, prostimea
Tarile oprimate de occidentali
au simtit momentul favorabil generat de razboiul din Ucraina
si au inceput sa se revolte:
– in Africa au avut loc mai multe lovituri de stat militare in ultimii 2 ani (chiar si mai inainte) care au inlaturat regimurile democratice, dar corupte, care vindeau resursele naturale africane pe redevente de 5% (Romania vinde gaze pe redevente de 6 pana la 13,5%!)
– Palestina se revolta acum
– Venezuela si Nicaragua coopereaza economic cu China, ba chiar si militar cu Rusia care a salvat Venezuela de la o invazie iminenta acum cativa ani
– Siria se sprijina militar pe Rusia si a scapat deocamdata de interventii militare straine in favoarea rebelilor sai
A trecut vremea cand Parisul si Londra trimiteau niste trupe speciale prin Africa cu care schimbau guverne…
Vom trai vremuri interesante geopolitic in urmatorii 10-20 de ani si cred ca vom asista la:
– recuperarea prin forta a Taiwanului de catre China, sprijinita economic si posibil militar de Rusia
– revolta tarilor Central Americane impotriva SUA si posibil amplasarea de baze militare chineze pe teritoriile lor
– de-dolarizarea schimburilor comerciale internationale si mai ales vanzarile de petrol
etc.