Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)
Ligia Deca, ministrul Educației, susține o conferință de presă vineri, pentru a explica Ordonanța de Urgență a Guvernului cu majorările salariale din învățământ. Explicațiile vin în contextul în care profesorii au respins această ofertă, susținând că nu răspunde revendicărilor lor. În schimb, Deca a insistat că salariile nete ale cadrelor didactice cresc.
„Trebuie să reținem că toate salariile de bază cresc și asta se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Mai mult, marea lor majoritate, creșterile procentuale se aplică pe această bază mărită”, a mai spus ministrul.
Totodată, ea a respins ca fiind false informațiile conform cărora Consiliul Legislativ a susținut că OUG dată de Guvern are elemente neconstituționale.
Deca, explicații despre OUG respinsă de reprezentanții profesorilor
Ministrul Educației și-a început conferința prin a spune că greva profesorilor a fost un „semnal de alarmă” pe care guvernanții l-au înțeles.
Ea a spus apoi că salariile cadrelor didactice vor crește cu 1.000 de lei brut, iar cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei brut.
„Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade”, a insistat Deca.
Ministrul a respins apoi informațiile conform cărora Consiliul Legislativ a fost critic față de această OUG: avizul e, de fapt, pozitiv și nicăieri Consiliul nu folosește cuvântul „neconstituțional”.
„Trebuie să reținem că toate salariile de bază cresc și asta se va resimți în venitul net al întregului personal din învățământ. Mai mult, marea lor majoritate, creșterile procentuale se aplică pe această bază mărită”, a mai susținut Ligia Deca, făcând apoi referire la o serie de sporuri din sistem: sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică.
„Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național”, a ținut ea să sublinieze.
„Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25%, celelalte sunt între 18 și 25%. Dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent. Această creștere salarială reprezintă un avans, un prim pas înaintea grilei de salarizare”, a mai susținut Deca, precizând că apoi majorarea se va face în trei tranșe: 40% de la 1 ianuarie 2024, urmată de alte două tranșe de câte 30% pentru 2025 și 2026.
Ce a spus Deca despre angajamentele Guvernului privind grila de salarizare
„Vizavi de angajamentul Guvernului: grila privind acest angajament a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie 2023. Au rezultat niște grile ce vor fi bază pentru noua Lege a salarizării. Am transmis Ministerului Muncii (condus de Marius Budăi de la PSD – n.r.) aceste grile, care se bazează pe principiul conform căruia grila începe de la salariul mediu brut pe economie.
Legea salarizării unitare se află la Ministerul Muncii, a avut loc deja o întâlnire cu sindicatele și angajamentul e că baza de plecare este salariul mediu brut”, a mai declarat Linia Deca.
Aceste explicații au venit în contextul în care sindicaliștii din Educație au acuzat Guvernul că în OUG adoptată joi nu a garantat că în noua grilă din viitoarea Lege a salarizării unitare venitul unui cadru debutant va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie.
Solutia cu inutilii si incomperentii profesori care pregatesc de a surda, pe banuu nostri, niste inutili, dislexici si analfabeți funcțional elevi e simpla:PRIVATIZATI INVATAMANTUL, LA TOATE NIVELURILE. REDUCETI IMPOZITELE PE SALARIILE PARINTILOR SI LASATI I SA SI PLATEASCA DIRECT SCOALA PROGENITURILOR LOR INUTILE PT TARA. Ne am saturat sa i platim tot noi si pe frecangiii din invatamant, jumate din ei trebuie dati afara