Economia socială este un domeniu care își propune să identifice și să implementeze soluții viabile la problemele sociale, economice și de mediu ale comunităților din întreaga lume.
În țara noastră domeniul economiei sociale se află încă la început, însă se fac demersuri pentru dezvoltarea acestuia. În România funcționează 42.729 ONG-uri active, 1.642 de întreprinderi sociale atestate și 2.581 de cooperative și asocieri active care derulează proiecte cu impact social. Pentru a înțelege mai bine conceptele de economie socială și antreprenoriat social sunt organizate periodic evenimente de informare și popularizare.
Pe 4 noiembrie 2021 a avut loc evenimentul virtual Maratonul Virtual al Antreprenorilor Sociali în cadrul căruia au fost prezenți 10 antreprenori sociali și au fost prezentate 13 întreprinderi sociale. Astfel, participanții au avut ocazia să afle poveștile a 10 antreprenori sociali, care au dezvoltat afaceri sociale cu impact pozitiv asupra comunității. Au fost prezentate detalii interesante în cadrul interviurilor cu Angela Achiței (președinte Fundația Alături de Voi România și antreprenor social UtilDeco, WISE Travel și Job Direct) și cu nouă antreprenori sociali care au înființat întreprinderi sociale în cadrul programului derulat de ADV – Acceleratorul de Întreprinderi Sociale: Viorica Ilici (ADIR), Mihai Stoica (Humans Anticafe), Codruț Bogdan Gîrboan (Bricked), Elena Potur (Asociația La Timp), Ion Georgescu (Moara de Hârtie Social), Liviu Negelschi (Izocel), Lucian Butnaru (Cofeels), Roxana Damaschin Țecu (OilRight) și Ioana Cerescu (AER).
Evenimentul s-a desfăsurat online (live pe Facebook și Zoom) și a inclus transmisiuni din cadrul celor 13 întreprinderi sociale prezentate:
- OilRight (Timișoara) – Economie circulară, reciclarea uleiului alimentar uzat;
- Humans AntiCafe (Iași) – Anti cafenea, spațiu de coworking și evenimente cu impact social;
- Asociația La Timp (Iași) – Terapii pentru recuperarea timpurie a copiilor cu dizabilități;
- Izocel (Săvinești, Jud. Neamț) – Producător de izolație ecologică;
- Cofeels (Cluj-Napoca) – Cafenea care susține angajarea persoanelor cu dizabilități;
- Bricked (Cluj-Napoca) – Recuperarea celor mai autentice cărămizi din clădirile vechi;
- AER (Piatra Neamț) – Consum responsabil;
- Moara de Hârtie Social (Giurgiu) – Bucătărie socială care ajută persoanele vulnerabile din comunitate;
- ADIR (Iași) – Afterschool și terapii pentru copii cu sindrom Down;
- UtilDeco (ADV România, Iași) – Unitate protejată și cea mai mare întreprindere socială de inserție din România pentru persoanele cu dizabilități și din alte grupuri sociale vulnerabile;
- WISE Travel (ADV România, Iași) – Tour-operator care susține cauzele sociale alese de turiști;
- Job Direct – Prima Agenție de plasare și Asistență la locul de muncă pentru persoanele cu dizabilități (ADV România, Iași).
De asemenea, Fundația Alături de Voi România a prezentat modelul integrat de economie socială, care a fost premiat cu locul al doilea pentru Inovare Socială la Premiile Europene pentru Economie Socială 2021.
Conceput ca o vizită virtuală de studiu în cadrul întreprinderilor sociale, Maratonul Virtual al Antreprenorilor a prezentat poveștile unor antreprenori vizionari, care aduc schimbări pozitive în comunitate prin modelul de antreprenoriat social adoptat. Cei 10 antreprenori sociali au prezentat modelele de antreprenoriat social, evidențiind unicitatea fiecărei întreprinderi sociale, dar și provocările întâlnite în activitatea desfășurată. Participanții la eveniment au aflat mai multe detalii despre ce înseamnă economia socială și antreprenoriatul social, din perspectiva practică a celor 10 antreprenori invitați la maratonul virtual.