Ministerul Sănătății intenționează să înființeze o Comisie de specialiști care să aprobe decontarea medicamentelor pentru indicații terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului (off label), ale căror costuri sunt suportate în prezent de către pacienți.
Comisia va avea ca scop analiza situației pacienților care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicațiile terapeutice neincluse în caracteristicile produsului în cazul unor afecțiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau atunci când pacientul are contraindicație la alternativele terapeutice existente și identificarea măsurilor necesare pentru asigurarea accesibilităţii tratamentului.
Ieri, la solicitarea Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Ministerul Sănătății a organizat dezbatere publică pe acest proiect, la care au participat reprezentanți ai producătorilor, distribuitorilor de medicamente, dar și ai pacienților.
„Este vorba în special de pacienții cu boli rare. Există pacienţi care nu au nicio şansă la tratament dacă nu înfiinţăm această Comisie şi dacă nu o facem să funcţioneze. Știu că sunt temeri legate de bugete sau farmacovigilenţă, dar pe care le putem depăşi. Sunt poveşti de viaţă, sunt oameni care nu au bani suficienţi să îşi plătească acest tratament. Să le dăm dreptul la viaţă. Să le dăm o şansă şi să monitorizăm cât mai bine reacţiile adverse, dacă ele există. Eu spun că sunt temeri justificate, dar nu atât de justificate încât să refuzăm dreptul la viaţă unor pacienţi”, a declarat Sorina Pintea ministrul Sănătății în timpul dezbaterii publice care a avut loc ieri dimineață
Sorina Pintea a mai declarat că Ministerul Sănătății va analiza și va ține cont de propunerile și observațiile venite din partea tuturor celor interesați și implicați pe acest subiect.
După ce observațiile vor fi preluate, în urma unei analize a specialiștilor, proiectul de Ordin al ministrului Sănătății va fi repus în dezbatere publică.