Emisiunea de obligațiuni are o valoare de 8,8 milioane euro și maturitate de zece ani.
- Aceasta este prima emisiune de obligațiuni verzi a unei autorități administrative locale din România.
- Municipalitatea a fost asistată în cadrul plasamentului privat de către BRK Financial Group, în calitate de intermediar, și VMB Partners, în calitate de consultant financiar.
Primele obligațiuni municipale verzi de pe piața locală de capital, emise de Municipiul Reșița, au debutat, marți, 5 martie, la Bursa de Valori București (BVB).
Listarea obligațiunilor Municipiului Reșița (RES33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat în noiembrie 2023, în cadrul căruia municipalitatea a atras 8,8 milioane euro, prin emisiunea a 88.296 de obligațiuni, neconvertibile, garantate și denominate în euro.
„Reșița, oraș cu istorie, oraș cu viitor! Denumit în perioada interbelică părintele industriei românești, Reșița demonstrează, peste aproape 100 de ani, că este un oraș inovativ, un oraș verde. Ne bucurăm să fim primul oraș din România care a emis obligațiuni municipale verzi, iar listarea de astăzi la Bursa de Valori București este un pas important în realizarea ambițiosului nostru plan de investiții verzi la Reșița”, a declarat Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița.
Fondurile obținute prin emisiunea de obligațiuni vor fi utilizate pentru cofinanțarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric în Reșița, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie și 10 autobuze electrice) și amenajarea infrastructurii de transport în Reșița.
„Felicităm Municipiul Reșița pentru inițiativa de a emite obligațiuni municipale verzi, care reprezintă o dublă premieră, în primul rând pentru că este primul pas al Reșiței pe piața de capital și, totodată, sunt primele obligațiuni verzi emise de o municipalitate. În ultimii ani, Bursa de Valori București a demonstrat că este un partener solid pentru atragerea de finanțare atât de către companii, cât și de consilii județene sau primării pentru derularea unor proiecte prin care să îmbunătățească comunitățile pe care le administrează”, a afirmat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.
Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro, dobânda variabilă (EURIBOR + 3,5% pe an) și au scadență în 2033. Cuponul este plătibil semestrial, iar principalul va fi rambursat în 5 tranșe anuale (12% în 2029, 18% în 2030, 20% în 2031, 23% în 2032 și, respectiv, 27% în 2033), iar, după fiecare rambursare, valoarea nominală a fiecărei obligațiuni se va diminua proporțional.
„Ne dorim ca exemplul Primăriei Reșița să fie urmat și de alte autorități locale pentru susținerea dezvoltării sustenabile și verzi a comunităților pe care le reprezintă. Emisiunile de obligațiuni oferă diversificarea surselor de finanțare atât pentru companii, cât și pentru autorități administrative locale și, totodată, permit o finanțare mai potrivită a proiectelor implementate pe termen lung și care au nevoie de finanțări pe termen lung”, a spus Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.
Municipalitatea a fost asistată în cadrul plasamentului privat de către BRK Financial Group (BRK), în calitate de intermediar, și VMB Partners, în calitate de consultant financiar.
„Pentru BRK Financial Group, o astfel de listare este o premieră în istoria recentă, iar interesul investitorilor pentru acest plasament ne dă speranțe că se pot derula mai frecvent astfel de tranzacții. Randamentul oferit de aceste obligațiuni, precum și denominarea în euro, au atras deopotrivă investitori de retail și instituționali. Vorbim despre o serie de obligațiuni verzi, în linie cu noile tendințe de promovare a investițiilor durabile și sustenabile. Având în vedere structura subscrierilor în plasament, respectiv cu o pondere semnificativă, atât numeric, cât și valoric, a investitorilor de retail, cred că vom avea atât ordine de tranzacționate pe ambele sensuri ale registrului de ordine, cât și tranzacții”, a afirmat Monica Ivan, Directorul General al BRK Financial Group.
„Felicitări municipiului Reșița, felicitări Primăriei și Consiliului Local. Înregistrăm astăzi o premieră, Reșița este prima autoritate publică din România care emite obligațiuni verzi la BVB. Validarea acestor obligațiuni ca instrumente verzi și certificarea încadrării proiectelor finanțate în țintele ONU de dezvoltare durabilă au fost evidențiate în raportul elaborat de Sustainalytics. Municipiul Reșița a obținut un calificativ de rating egal cu cel al României de la agenția Fitch, iar profilul de credit de sine stătător este chiar mai bun decât al țării, evaluat la bbb+ datorită capacității sustenabile de îndatorare pe care o prezintă. Nu în ultimul rând, felicitări primarului Ioan Popa pentru abordarea profund responsabilă economic și pentru viziunea modernă pe care o imprimă acestui oraș”, a spus Valentin Miron, CEO VMB Partners.
Municipiul Reșița se alătură, astfel, altor 15 orașe și 5 județe din România care au în prezent listate obligațiuni la BVB. Este vorba despre județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiș și orașele: Alba Iulia, Bacău, Bistrița, București, Focșani, Iași, Năvodari, Oravița, Orăștie, Predeal, Siret, Slobozia, Târgu Mureș, Timișoara, Zalău.
Emitentul are opțiunea de răscumpărare anticipată în anul 2029.
Conform agenției de rating Fitch, Municipiul Reșița are scorul BBB- cu perspectiva stabilă și credit de sine stătător bbb+, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligațiuni îndeplinește cele patru componente de baza ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare și Selecție a proiectelor, Gestionarea încasărilor și Cadrul de Raportare).