Președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, a părăsit miercuri Taiwanul, la capătul unei vizite istorice și controversate la care Beijingul a răspuns cu amenințări și anunțarea de exerciții militare. Domnia sa a salutat în fața camerelor de televiziune demnitarii taiwanezi prezenți la aeroportul Songshan din Taipei, după care a urcat în avionul militar american care a decolat cu destinația Seul, următoarea etapă a turneului său în Asia-Pacific.
Marți seară, după sosirea la Taipei, Nancy Pelosi s-a întâlnit cu membri ai parlamentului taiwanez, iar miercuri dimineață a avut loc o întâlnire cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, și alți înalți demnitari ai insulei. La aceste întâlniri, au remarcat numeroșii corespondenți ai presei internaționale, unii dintre ei așteptându-se la tensiuni, eventuale ”surprize” ca urmare a amenințărilor și pregătirilor de adevărat război dincolo de strâmtoarea Taiwan, dna Pelosi a ”jucat cartea calmului”, în timp ce Beijingul ”și-a încordat mușchii”. Nancy Pelosi nu a venit la Taipei cu declarații, propuneri ieșite din poziția-i deja cunoscută. La întâlnirea cu președinta Tsai Ing-wen, dna Pelosi a afirmat că a venit ”în pace” la Taipei, dând și aici asigurări că Statele Unite ”nu vor abandona această insulă democratică ce trăiește sub o constantă amenințare cu invazia” din partea Beijingului. ”Astăzi”, a spus dna Pelosi, cel mai înalt oficial american ce vizitează insula în ultimii 25 de ani, delegația noastră… ”a venit la Taipei pentru a spune fără echivoc că nu ne vom abandona angajamentele față de Taiwan și că suntem mândri de prietenia noastră durabilă”. Președinta Taiwanului a rostit la rândul său un discurs marcat de o fermitate ce egala tonul amenințărilor ce veneau de la Beijing. ”Taiwanul”, a spus domnia sa, ”nu va da înapoi în fața amenințării Chinei, care se pregătește să lanseze manevre militare periculoase în imediata apropiere a coastelor taiwaneze, cu titlu de represalii la vizita președintei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi”.
”O adevărată farsă”
Așa a calificat ministrul chinez de Externe Wang Yi vizita dnei Nancy Pelosi la Taipei, derulată chipurile ”sub masca așa-zisei democrații”. ”Cei care ofensează China vor fi pedepsiți”, a amenințat miercuri ministrul chinez de externe. Marți seară, ambasadorul american la Beijing, cunoscutul diplomat Nicholas Burns, a fost convocat la Ministerul chinez de Externe. Xie Feng, adjunctul ministrului de Externe, a exprimat ”protestul ferm” al țării sale față de vizita la Taipei a dnei Pelosi, vizită pe care a calificat-o ”extrem de șocantă, iar consecințele ei vor fi foarte grave”.
Exerciții militare cu muniție reală
Ministerul chinez al Apărării a promis ”acțiuni militare ţintite”, cu o serie de manevre în jurul insulei Taiwan ce încep deja de joi și în cursul cărora vor avea loc tiruri cu muniții reale cu rază lungă rază de acțiune în strâmtoarea Taiwan ce separă China continentală de insulă.
”În fața acestor amenințări militare în mod deliberat crescute, Taiwanul nu dă înapoi”, a reacționat președinta taiwaneză. ”Noi vom continua să apărăm democrația”, a subliniat domnia sa și a folosit vizită dnei Pelosi pentru a-i mulțumi că a adoptat măsuri concrete pentru a arăta ”sprijinul de neclintit pentru Taiwan în acest moment critic”.
Conform coordonatelor publicate de armata chineză, o parte a operațiunilor militare chineze vor avea loc la doar 20 km de coastele Taiwanului, încălcând apele teritoriale ale insulei. Consiliul pentru afaceri continentale, organism taiwanez care definește politica guvernului față de Beijing, a acuzat regimul chinez că practică ”o intimidare vicioasă” ce va avea ”un impact serios asupra păcii și prosperității în toată Asia de est”.