În cea de-a 587-a sesiune plenară, care a avut loc la 25 aprilie 2024, Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat un aviz privind Noul plan de creștere și Facilitatea de reformă și creștere în Balcanii de Vest.
Potrivit comunicatului oficial, CESE este ferm convins că o abordare graduală, previzibilă și bazată pe merit pentru obținerea de beneficii tot mai mari în timpul procesului de aderare la UE, inclusiv sprijin financiar, integrarea în piața unică a UE și participarea la activitatea instituțiilor UE, este cea mai bună modalitate de a merge către extindere. În plus, decalajul de convergență socio-economică dintre aceste țări și media UE trebuie eliminat treptat.
De asemenea, se recomandă Comisiei să emită orientări clare și transparente cu privire la modul de aplicare a pachetului de condiționalitate propus și, de asemenea, reiterează importanța de a se asigura că concentrarea UE asupra stabilității și intereselor geopolitice nu se face în detrimentul statului de drept și al democrației.
În plus, se solicită Comisiei să sprijine țările candidate și potențial candidate în evaluarea atât a avantajelor, cât și a dezavantajelor integrării timpurii a pieței, identificându-le pe cele care sunt afectate negativ și implementând măsuri de atenuare personalizate; la elaborarea unor astfel de măsuri, contribuția partenerilor sociali și a organizațiilor societății civile (OSC) ar trebui solicitată în timp util și luate în considerare în mod corespunzător.
De asemenea, subliniază importanța alinierii sprijinului acordat țărilor candidate la instrumentele financiare ale statelor membre pentru o tranziție fără probleme la aderare, precum și disponibilitatea instituțională a acestora de a accesa finanțarea politicii de coeziune. De asemenea, pe baza experienței de implementare a Facilității de redresare și reziliență (FRR) în statele membre ale UE, recomandă stabilirea unui tablou de bord al Planului de creștere și a comitetelor de monitorizare a țării menite să îmbunătățească implementarea, coordonarea și monitorizarea Planului. Astfel de comitete ar trebui să includă parteneri sociali, precum și OSC specializate din țările beneficiare.
În cele din urmă, CESE reiterează importanța cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate pe parcursul procesului de aderare la UE, salută accentul pus în propunerea Comisiei asupra dezvoltării pieței regionale comune (MRC) și propune instituirea unui sistem de monitorizare obiectiv și transparent pentru punerea în aplicare a angajamentelor, cu implicarea partenerilor sociali și a OSC-urilor și voința politică de a aplica mecanisme de reversibilitate atunci când este necesar. (https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/new-growth-plan-and-reform-and-growth-facility-western-balkans#msdynttrid=HkrGNSwaspFrNiwXkO9OJcmUnhkwRuPeEBAdxSzdLyA )