Mii de clădiri, transformate în ruine
Bilanțul seismelor din Turcia și Siria a ajuns joi la aproape 12.000 de morți, iar al răniților cu greu poate fi evaluat, dar din informații provizorii, au ajuns la câteva zeci de mii. Bilanțul este în creștere, luând în considerare alte 22 replici la seisme înregistrate în ultimele 24 de ore, unele ajungând la magnitudinea de 5 grade pe scara Richter. Frigul și ploile torențiale afectează în continuare zonele lovite de cutremure unde până acum nu au ajuns echipele de salvare. Scenele difuzate de posturile internaționale de televiziune și apelurile telefonice reflectă imensele drame prin care trec locuitorii zonelor lovite de seisme considerate deja de specialiști de reputație internațională drept istorice, fără precedent în ultima sută de ani. La două zile de la catastrofă, echipele de salvare continuă să caute în rămășițele clădirilor prăbușite eventuali supraviețuitori. Situații descrise de supraviețuitori ca extrem de grave, fără posibilitatea de a se interveni mai rapid, sunt în nordul Siriei, din cauza sancțiunilor instituite contra regimului sirian al lui Assad, dar și ca urmare a distrugerilor provocate de cei 11 ani de război din Siria. În partea lovită de catastrofă, relatează corespondenții agențiilor de presă citând serviciile siriene de securitare, numărul morților și al răniților crește cu și mai mare rapiditate deoarece sute de familii se află sub ruine de mai bine de 50 de ore de la seism.
Populația din mai multe orașe sinistrate din Turcia cheamă cu disperare ajutor, reproșând insuficientă acțiune din partea autorităților locale. Președintele Erdogan, preocupat se pare de apropiatele alegeri prezidențiale din luna mai, a decis în cele din urmă să efectueze vizite personale în zone lovite de seisme. El a declarat stare de urgență în 10 provincii ale țării.
Mulți locuitori din zonele sinistrate ale Turciei au pornit chiar și pe jos spre Adana, Ankara și chiar spre Istanbul, în căutare de adăpost și mijloace de supraviețuire, după ce au rămas fără nimic din ceea ce au agonisit în viață. Mulți dintre ei reproșează lipsa ajutorului în primul rând din partea guvernului. ”Detest acest guvern”, a declarat pentru RFI unul dintre cetățenii plecați în pribegie.
Guvernul Siriei a cerut totuși ajutor Uniunii Europene
După Ankara, și Damascul a solicitat oficial ajutorul Uniunii Europene prin intermediul mecanismului de protecție civilă, a anunțat la o conferință de presă Comisarul european Janez Lenarcic, în sarcina căruia se află gestionarea crizelor. Potrivit lui, Comisia Europeana încurajează țările UE să acorde sprijinul solicitat de guvernul sirian.
Miile de morti, din cauza de „cladiri proaste” ori impovarate … ca magaru’ cu samaru’ / vz. mansardarile tampe !