La solicitarea Ministerului Energiei din Republica Moldova, începând cu data de 22 octombrie 2024, o echipă de experți din cadrul Ministerului Energiei din România, specializați în pregătirea și gestionarea programelor și proiectelor de investiții cu fonduri europene, în audit, corp de control și antifraudă se vor afla la Chișinău, până la finele lunii octombrie, pentru a oferi asistență tehnică Ministerului Energiei din Republica Moldova în procesul de implementare a criteriilor de aderare la UE.
Echipa de experți, din care fac parte Nicolae Niculăiță, consilier în Cabinetul ministrului Energiei din România, cu responsabilități pe linia activității de auditare internă, control, implementare măsuri dispuse de Curtea de Conturi a României, Carmen Catrinel Muscalu, șef Serviciul monitorizare tehnică și verificare achiziții, Liliana Elena Cocoroveanu, consilier superior la Direcția Generală Investiții, și Marius Cătălin Mincă, consilier în cadrul Direcției Generale Investiții și Direcția Monitorizare Tehnică și Ajutor de Stat, va colabora cu specialiști în administrație din instituția omoloagă din Republica Moldova, în domenii precum stabilitatea instituțiilor care garantează statul de drept, democrația, drepturile omului și egalitatea de șanse, transparența decizională, implementarea acquis-ului energetic al U.E. și dezvoltarea unui sector energetic sustenabil.
De asemenea, experții de la Ministerul Energiei din România vor oferi asistență tehnică Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), Operatorului Sistemului de transport al energiei electrice „Moldelectrica” și Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE). Acest sprijin vine în contextul intenției acestor instituții de a participa la apelul de propuneri de proiecte PCI/PMI (Projects of common interest / Projects of mutual interest), precum și la elaborarea cadrului normativ secundar al Legii privind performanța energetică a clădirilor (PEC) și modelarea viitorului Planul național integrat privind energia și clima (PNIEC).
Cristina Pereteatcu, secretar de stat la Ministerul Energiei din Republica Moldova a declarat: „Dorim să exprimăm profunda recunoștință pentru sprijinul acordat și pentru trimiterea, la Chișinău, a experților în administrația publică centrală, în vederea asistenței tehnice pe domeniul afacerilor europene. Acest lucru va contribui semnificativ la avansarea procesului de negociere și aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: ”România sprijină Republica Moldova în domeniul energiei nu doar cu resursele necesare pentru a ține aprinse luminile în casele fraților de peste Prut, ci și prin cunoaștere și experiență. Le mulțumesc colegilor din Ministerul Energiei care, în această perioadă, oferă asistență tehnică omologilor din Republica Moldova, cu scopul de a avansa procesul de negociere și aderare la Uniunea Europeană. Este vorba despre Nicolae Niculăiță, Carmen Catrinel Muscalu, Liliana Elena Cocoroveanu și Marius Cătălin Mincă, o parte dintre oamenii excepționali care fac parte din echipa Ministerului Energiei și în care îmi pun toată încrederea că vor face treabă bună în această perioadă. Relația strânsă dintre cele două ministere ale Energiei nu este un secret pentru nimeni și mă bucur de faptul că țara noastră poate ajuta Republica Moldova peste tot acolo unde este nevoie. Chiar dacă lupta este grea, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc, iar România va pune umărul pentru a ajuta la acest proces. Și România a trecut printr-o luptă pentru a-și alege calea firească – aceea de a merge în inima Europei, acolo unde ne-a fost tot timpul locul. Acolo ne vom reuni, mai devreme sau mai târziu, cu frații noștri de peste Prut”.