Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Euler Hermes: Creșterea nominală a salariilor din România cu 12,7 % a condus la creșterea inflației la 5,4 %

Economie

Data adaugarii: 2018-09-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Euler Hermes, liderul global în asigurarea de credit comercial şi recunoscut specialist în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor, prin intermediul departamentului de Cercetare Economică, prezintă perspectivele economice la nivel global pentru primul semestru al acestui an și evoluțiile principalelor țări din Europa de Est și de Vest, America de Nord, America Latină, Asia și Africa.


Potrivit ultimelor evoluții macroeconomice, creșterea PIB-ului se bucură de o bază solidă, deși se observă ritmuri de creștere diferite la nivel de țări. Trimestrul doi din 2018 s-a caracterizat prin: rate de dobândă mai mari decât estimate, prețuri mai mari la materiile prime și un risc (geopolitic) ridicat.

 

În majoritatea țărilor europene creșterea nominală a salariilor a depășit cu mult nivelul de creștere a productivității. Companiile au absorbit costurile salariale mai ridicate acceptând marje de profit mai scăzute, preferând menținerea prețurilor la produsele comercializate la același nivel de până acum, limitând astfel impactul asupra inflației. Excepție de la acest trend se observă în România și Turcia, unde inflația devansează în prezent estimările.


În luna mai a acestui an, în România, inflația a înregistrat o valoare de 5,4 % (grafic 1). Această pondere a fost influențată de creșterea nominală a salariilor din primul trimestru, cu 12,7 % (grafic 2). Cea mai ridicată rată anulă a inflației, de 12,1 %, a fost înregistrată în Turcia.


La aceasta a contribuit și o depreciere accentuată a monedei. Ungaria și Slovacia au înregistrat, și ele, creșteri ale ratei inflației de 2,8 % , respectiv 2,6 %. De la începutul anului și până în prezent, în România, leul are o depreciere de -1,2 % față de USD și 

-0,2% față de EUR.

 

În ceea ce privește nevoia de finanțare externă brută, în România aceasta se situează la 134 % din rezervele valutare. Ungaria are un excedent de cont curent și un deficit fiscal acceptabil, iar nevoile sale de finanțare externă sunt adecvate, reprezentând doar 75% în rezervele valutare. Polonia afișează o nevoie de finanțare externă în raport cu rezervele sale valutare de 136% bazate, în general, pe o macroeconomie relativ solidă. 

 

La nivel global, este estimată o creștere economică de + 3,3% în 2018, față de + 3,2% în 2017. Climatul rămâne unul pozitiv, însă, în timp ce creșterea economică din SUA se prevede a accelera în 2018, în ceea ce privește China, se așteaptă o încetinire. Economia statelor membre zona Euro ar putea decelera în 2018 și 2019, atingând praguri de +2.1%, respectiv 1.9%, după ce în 2017 au înregistrat printre cele mai mari creșteri economice, de 2.6%.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de salariile si inflatia:
  Asadar ne trebuie niste analisti economici - ce meserie e asta? - ca sa aflam ca inflatia e produsa de cresterea salariilor! Inflatia este cresterea preturilor, iar preturile cresc doar atunci cand exista surplus de bani pe piata si cumparatorii sunt dispusi sa plateasca preturi mai mari. Cauza cresterii preturilor este TIPARIREA de bani de catre BNR. P.S. Cresterea salariilor este cauza inflatiei si nu invers: daca marfurile se vand cu preturi mai mari, firmele au profit mai mare si pot oferi salarii mai mari, altfel de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.
  2018-09-03, 21:43:10 (adresa: 92.85.149.*)
 2. de dragnea, infractor criminal:
  decat ca totul este pe datorie!
  2018-09-04, 08:27:55 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Sumarul ediţiei: