Indiferent că vrei să economisești cu scopul de a-ți cumpăra un imobil, de a profita de un an sabatic sau de a-ți cumpăra o mașină, ai nevoie de o strategie care să te aducă în punctul în care dorești să ajungi. În acest sens, planificarea financiară este esențială și începe cu stabilirea unui obiectiv concret în materie de sumă.
Iată ce să faci ulterior, după ce ți-ai stabilit obiectivul financiar pe care dorești să-l atingi într-un an.
1. Împarte obiectivul în obiective mai mici
Având în vedere că perioada de timp de un an este una destul de generoasă, cu siguranță și obiectivul financiar pe care ți l-ai stabilit este unul ambițios. Totuși, ca el să nu devină copleșitor odată cu trecerea lunilor, este recomandat să îl împarți în obiective smart, mai mici. Aceste obiective smart au următoarele caracteristici: sunt specifice, măsurabile, tangibile, relevante și cu un anumit termen limită.
De exemplu, în funcție de suma pe care îți dorești să o obții, poți să îți împarți obiectivul pe trimestre, astfel încât să ai de îndeplinit 4 obiective mai mici, într-un termen de 3 luni fiecare. Astfel, va fi mai ușor de monitorizat progresul, iar după primul trimestru, următoarele obiective și planuri de acțiune pot fi modificate în consecință.
2. Identifică surse financiare suplimentare, pe lângă salariu
Pentru a te asigura că reușești să-ți îndeplinești obiectivul financiar, este important să începi căutarea unor surse suplimentare de venit, pe lângă salariu. Astfel, vei putea continua să îți trăiești stilul de viață dorit, fără să fii nevoit să-ți impui anumite limitări în viața de zi cu zi.
Iată 2 exemple de surse suplimentare de venit pe care să le ai în vedere pentru îndeplinirea obiectivului tău financiar:
- Investițiile la bursă. Indiferent că vorbim despre investitii in actiuni sau tranzacționarea altor instrumente financiare, acestea pot fi soluții eficiente pentru a obține un profit substanțial într-o perioadă de timp relativ scurtă. Totuși, trebuie să ai în vedere că aplicarea acestei metode presupune folosirea unor economii deja agonisite și asumarea riscurilor de a înregistra pierderi, în cazul în care investițiile nu aduc randamentul dorit.
- Freelancing-ul sau identificarea unui job part-time. Dacă ai abilități sau experiență într-un anumit domeniu, poți lua în considerare freelancing-ul sau găsirea unui loc de muncă part-time, pentru a obține venituri suplimentare. Însă, mai întâi, analizează timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a-l dedica acestor activități și nu uita să aloci timp și odihnei.
3. Economisește
Pe lângă sursele suplimentare de venit, o practică sănătoasă pe care o poți implementa pentru a ajunge cu un pas mai aproape de obiectivul tău financiar este economisirea.
Realizată într-un mod responsabil, aceasta poate fi implementată fără să-ți influențeze negativ stilul de viață. De exemplu, o practică sănătoasă pe care o poți adopta este de a scoate din priză aparatele electrice și electrocasnice care permit asta, atunci când nu le folosești. Astfel, poți să economisești bani la facturile pentru utilități și îi poți redirecționa către un cont de economii. Acesta din urmă îți poate aduce un venit în plus sub formă de dobândă și astfel să îți crească economiile în timp, fără vreun efort notabil din partea ta.
Concluzionând, soluțiile prezentate în acest articol te pot ajuta să îți îndeplinești obiectivele financiare într-un an, atunci când ești conștiincios și disciplinat în ceea ce privește aspectul financiar al vieții tale. Totuși, nu uita că toate aceste strategii trebuie monitorizate și ajustate în funcție de progresul pe care îl faci. Pe măsură ce apar schimbări în situația ta financiară sau în obiectivele stabilite, poate fi nevoie să faci modificări în buget sau strategiile de investiții.