Evaluarea din titlu aparține primarului Londrei, Sadiq Khan, care precizează că retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a costat 140 miliarde de lire sterline (162,75 miliarde euro) anual, reprezentând 6% din economia britanică. Deficitul, a mai spus Sadiq Khan, va ajunge în 2035 la 10%.”Este deja evident că Brexitul nu funcționează, a subliniat el. Linia dură a Brexitului în care am antrenat economia noastră a evoluat în scădere și a determinat creșterea costului vieții”, arată un studiu elaborat de Cambrige Econometrics. În noiembrie trecut, Institutul național britanic de cercetări economice și sociale (NIESR) a evaluat impactul plecării din UE asupra PIB-ului între 2 până la 3% și îl prognozează la 5-6% în 2035.
Jonathan Haskel, un responsabil de la Banca Angliei, citat de Reuters, a estimat anul trecut – cu titlu privat – că Brexitul a afectat negativ într-o așa măsură investițiile întreprinderilor, încât PIB-ul a scăzut în 2022 cu 1,3%, reprezentând echivalentul a 1.000 lire sterline anual per gospodărie. Potrivit raportului emis de Cambridge Econometrics, Brexitul va antrena până în 2035 o diminuare a creșterii economice anuale de 0,4 procente, o pierdere de 3 milioane de locuri de muncă și o reducere a investițiilor cu o treime.
Plecarea din Uniunea Europeană costă Regatul Unit peste 160 miliarde de euro pe an
2 comentarii
Dezinformare de 2 lei a propagandei platite. ROMANIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZAREEEEEEE, YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA
Pai inainte de iesirea din UE o buna parte din PIB-ul cel mare al Marii Britanii se ducea la bugetul UE iar UE ii returna mult mai putin pentru proiecte cu finantare europeana (pentru ca M. Britanie e o tara bogata).
Eu cred ca pana la urma britanicii au iesit in castig, iar acum ca doar ei si norvegienii au resurse de petrol in Vestul Europei… cu razboiul din Ucraina si oprirea importurilor de petrol rusesc… cine sta mai bine?
La noi inca nu se vede criza preturilor la gaze si energie electrica pentru ca guvernul plateste diferenta dintre pretul reglementat si cel real.
Daca avem curiozitatea sa ne uitam cu atentie pe o factura de gaze vedem ca pretul real e de 5-7 ori mai mare decat ce platim,
in conditiile in care Romania mai are inca gaze si petrol.
Dar dupa alegerile din 2024… ce guvern va mai putea sustine astfel de cheltuieli?
Atunci vom vedea cine rade la urma de iesirea din UE:
britanicii – cu petrol si gaze din Marea Nordului
sau UE cu petrol si gaze lichefiate importate pe mare din Golf?