Primul ministru socialist al Portugaliei, Antonio Costa, a prezentat marți președintelui Republicii decizia sa de demisie din fruntea guvernului. Presa portugheză și agențiile internaționale de presă anunță că tot marți au fost declanșate percheziții în mai multe ministere, precum și la reședința oficială a primului ministru, în cadrul unei anchete de corupție în atribuirea concesiilor de exploatare a rezervelor de lithium și producerea de hidrogen verde. Premierul Antonio Costa și-a anunțat decizia de a demisiona într-o alocuțiune televizată, după ce s-a întâlnit cu președintele țării, Marcelo Rebelo de Sousa.
În declarația sa pentru presă, premierul a precizat că are conștiința curată și „este totalmente disponibil pentru a coopera cu justiția”. Demnitatea de prim-ministru, a adăugat el, „nu este compatibilă cu orice suspiciune privind integritatea, buna conduită a sa, și cu atât mai puțin cu suspiciunea de practicare a unui act criminal”, motiv pentru care și-a prezentat demisia.
Marți, procurorii l-au desemnat pe ministrul Infrastructurii, Joao Galamba, drept suspect oficial și l-au plasat în stare de arest pe șeful de cabinet al premierului Antonio Costa. Peste 40 de percheziții au fost efectuate simultan la reședința primului ministru, la mai multe domicilii, în ministere și cabinete de avocatură. Practic, întregul cerc de persoane apropiate lui Antonio Costa este pus în cauză în această afacere de corupție. Este vorba de o afacere de malversațiuni și de trafic de influență la atribuirea licențelor de exploatare a rezervelor de lithium și producția de hidrogen.
Opoziția cere demisia imediată a guvernului
Președintele Republicii, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a acceptat demisia lui Antonio Costa și a convocat partidele politice miercuri, iar Consiliul de Stat joi, 9 noiembrie, după care se va adresa națiunii. Șeful statului este cel care poate decide dizolvarea parlamentului și convocarea de alegeri anticipate.
Presa portugheză vorbește despre un seism politic în Portugalia și că premierul Costa este victima ministrului Infrastructurii, acesta fiind întotdeauna susținut de premier, în ciuda a numeroase afaceri dubioase în care era amestecat. În noul context, socialiștii, care dețin majoritatea în Parlament, ar putea fi invitați să formeze un nou guvern, dar scenariul cel mai probabil este cel al alegerilor legislative anticipate.
„Aurul alb”, lithiul, atrage un mare interes
Ancheta și justiția vor arăta dacă este vorba de o escrocherie, dar un lucru este sigur, subliniază RFI: lithiumul de care dispune Portugalia a atras un extrem de mare apetit. Nordul țării dispune cele mai mari rezerve de lithium din Europa și ele ocupă locul 8 în lume. Acest „aur alb”, cum este denumit lithiumul, este un component esențial al bateriilor electrice, indispensabile în condițiile în care Europa intenționează să treacă la automobilele electrice.