Chinezii au o nevoie puternică de consum cultural, iar aceasta îi împinge pe cei care lucrează în domeniul cultural să exploreze modalități eficiente de a promova obictele arheologice de patrimoniu, a declarat Ma Xiaolin, participant la sesiunea anuală a celei de-a 13-a legislaturi a Conferinței Consultative Politice Populare din China, desfășurată la Beijing.
În ultimii ani, emisiunile TV, spectacolele și produsele culturale despre acestea au devenit virale. Ma Xiaolin, care este directorul Muzeului Henan, a analizat motivele care au dus la această popularitate. El spune că produsele culturale creative au fost realizate combinând cultura tradițională chineză și viața modernă. „De exemplu, seria de „blind boxes” cu obiecte arheologice produse de Muzeul Henan combină săpăturile arheologice și moda actuală, astfel încât oamenii să aibă senzația plăcută și surpriza că descoperă patrimoniul cultural”, a spus Ma.
Mai mult, ideile inovatoare și noile tehnologii se unesc pentru a permite o experiență captivantă a poveștilor din istorie, iar rețelele sociale ajută la răspândirea noilor produse culturale.
„Prin eforturile noastre, obiectele arhelogice nu vor mai fi doar istorie, ci vor intra în viața noastră de zi cu zi în forme tot mai diversificate”, a adăugat Ma. „De fapt, nu doar cultura tradițională a devenit populară, ci și încrederea noastră în istorie și cultură a crescut.”
Articol realizat de Radio China International și CCTV