Nostra Silva, o federație care reunește comunitățile istorice de proprietari de păduri si pașuni din România, a solicitat direct, doamnei Roberta Metsola, președinte al Parlamentului European, intervenția de urgență în vederea medierii dialogului cu o delegație a proprietarilor români prezenți la începutul acestei săptămâni în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
Începând cu 5 septembrie 2023, ora 17, zeci de cetățeni europeni, majoritatea cu vârsta peste 70 ani, unii peste 80 ani, au intrat în greva foamei, ca urmare a lipsei unui dialog cu autoritățile. Pentru o parte din aceste persoane, forma de protest le pune viața în pericol.
Motivul protestului este situația fragilă a statului de drept în România: dețin o hotărâre judecătorească irevocabilă, din anul 2004, care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 17.000 hectare de teren forestier, precum și o hotărâre de condamnare a Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la respectul bunurilor (Hotărârea din 8 noiembrie 2022 din cauza Văleanu și alții contra României).
Cu toate aceste hotărâri, la care se adaugă alte sute de proceduri judiciare câștigate în România, Asociația Composesorală Borșa, tezaur istoric conform legislației naționale, nu deține niciun metru pătrat de pădure din cele 17.000 restituite de justiție.
Caz unic în Europa: o hotărâre irevocabilă a sistemului judiciar nu este respectată, de 20 ani, de autoritățile executive și administrative. Negocierile cu autoritățile române pentru o înțelegere amiabilă au eșuat, din nou, la 31 august 2023, motiv pentru care, imediat, reprezentanții proprietarilor s-au deplasat la Strasbourg, pentru a prezenta instituțiilor europene situația lor disperată și dramatică.
Lipsirea de efecte a hotărârilor judecătorești, timp de decenii, într-un stat membru al Uniunii Europene, ucide ideea de dreptate și spiritul de echitate. Sistemul democrației constituționale este asociat indisolubil cu statul de drept: instituțiile europene nu pot să rămână impasibile la o situație incompatibilă cu valorile Europei.
Oamenii din fața Curții Europene a Drepturilor Omului și-au riscat sănătatea și viața pentru a trage un semnal stăruitor de alarmă: democrația și statul de drept în România sunt doar niste concepte iluzorii, niste forme fără fond, atâta timp cât hotărârile judecătorești nu sunt respectate.
Este nevoie de stabilirea unui dialog, pe care Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a refuzat, pentru că acești cetățeni europeni români nu au făcut o programare online, cu două săptămâni înainte de a se prezenta la instanța Europeană.
Credem că cei 20 ani se suferință și de luptă pentru dreptate și pentru dreptul de proprietate al strămoșilor lor, atestat documentar începând cu secolul XIV, ar justifica o scutire a acestor veterani ai luptei pentru democrație de birocrația dusă la extrem.
Vă asigurăm de distinsa noastră considerație,
Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România