Tensiunile inflaționiste legate de creșterea prețurilor pe fondul războiului din Ucraina – spun analiști economici de la cotidianul „Les Echos” – au comprimat cererea europeană de produse manufacturate. Comerțul mondial s-a redus serios anul acesta, pentru prima oară din 2020 până în prezent. În 2023, pentru prima oară din 2020, comerțul mondial s-a diminuat cu 5% și a ajuns deja în „zona roșie”. Din punctul de vedere ale volumului, schimburile comerciale mondiale s-a redus cu 1,2%, precizează cifric Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Cu un an înainte, OMC prognoza o creștere cu 1,7%, dar tendința se schimbase și ajunsese în luna octombrie trecut la doar 0,8%. Măsurat în dolari, media exporturilor și a importurilor mondiale s-a redus cu 5% în 2023, ajungând la 24.010 miliarde de dolari.
La originea acestei contraperformanțe, potrivit ziarului francez de profil economic mai sus citat, este în mare parte Europa, ca urmare a războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei. Ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că țările membre ale Uniunii Europene totalizează 37% din comerțul mondial. Apoi, dacă, sub aspect valoric, exporturile europene au crescut cu 2%, în schimb, importurile s-au prăbușit cu 14%.
Impactul inflației
Războiul din Ucraina și consecințele lui inflaționiste au afectat activitatea comercială europeană. Creșterea prețurilor a frânat consumul de produse manufacturate, în special cele importate în mari cantități. Ea a avut un impact mai pronunțat asupra veniturilor și asupra consumului gospodăriilor în țările europene, ca urmare a șocului energetic, dar și în cazul altor economii. Consumul crescut la servicii ca urmare a pandemiei de Covid-19 a deturnat de asemenea unele cheltuieli consacrate altădată pentru bunuri manufacturate, relevă economiștii de la OMC.
Tensiunile comerciale între Statele Unite și China sunt și ele o realitate evidentă. În timp ce importurile de mărfuri din Statele Unite s-au diminuat cu 6% în 2023, importurile provenite din China s-au redus cu… 22%, parțial din cauza revalorizării dolarului. El s-a apreciat cu 5,2% în raport cu yuanul chinez și cu 6,9% în raport cu yenul japonez. Reculul este însă notabil la echipamentele de telecomunicații și la mașinile pentru tratarea datelor. În schimb, bateriile electrice constitue o excepție, importurile americane provenite din China crescând cu 45%. Simultan, importurile americane din UE (4%), din Mexic (5%) și din Singapore (27%) au înregistrat o creștere.
În 2024, OMC prevede însă o creștere a comerțului mondial în volum cu 2,6% și cu 3,3% în 2025. Inflația se va diminua progresiv, permițând o creștere a veniturilor reale ale gospodăriilor în țările dezvoltate. Această tendință va stimula consumul de produse manufacturate. Dacă aceste previziuni se realizează, avertizează OMC, Asia va contribui mai mult la creșterea schimburilor comerciale în 2024 și 2025.
Persistă incertitudinile
Rămân totuși numeroase incertitudini legate de tensiunile geopolitice actuale, spun analiștii de la „Les Echos”. Conflictul din Orientul Mijlociu a deturnat traseele maritime între Europa și Asia, iar tensiunile între Statele Unite și China ar putea conduce la o fragmentare a schimburilor comerciale. Mai mult, creșterea protecționismului ar putea compromite relansarea comerțului mondial.
V ati invatat sa mintiti cu nerusinare. NU RAZBOIUL DIN SUACRAINA NE A DISTRUS ECONOMIA, VOI, POLITICIENII, ATI DISTRUS O, LA ORDINUL STAPANILOR VOSTRI DE AFARA CARE AVEAU NEVOIE SA MI TRANSFORME TARA IN PIATA DE DESFACERE SI PIATA DE SCLAVI SANATODI, CALIFICATI, CRESCUTI PE BANII NOSTRI. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA