Parlamentul britanic a fost oficial dizolvat joi, 30 mai, în vederea alegerilor legislative anticipate stabilite pentru 4 iulie, scrutin la care laburiștii au șanse sigure să-i învingă pe conservatori. În urma deciziei-surpriză a primului ministru Rishi Sunak de a convoca acest scrutin anticipat, cele 650 locuri din Camera Comunelor sunt începând de la miezul nopții de miercuri spre joi, și campania electorală oficială a fost deja lansată. Analiști politici locali afirmă că efectul anunțului-surpriză privind organizarea alegerilor legislative anticipate nu a avut „efectul miracol” la care a sperat Rishi Sunak, întrucât, pentru moment, campania nu și-a schimbat dinamica deja cunoscută. Sondajele de opinie conferă laburiștilor 45% din intențiile de vot, față de circa 23% pentru conservatori, permițând de pe acum să se creadă într-o victorie amplă a laburiștilor. Liderul lor, Keir Starmer, un fost avocat specializat în drepturile omului, pare a fi marele favorit la funcția de prim-ministru în viitorul guvern britanic.
Corespondenți ai presei străine aflați în aceste zile la Londra semnalează că circa 129 de deputați au anunțat deja că nu se vor mai prezenta la alegeri. Printre ei se află și 77 conservatori, un exod fără precedent pentru un partid la putere. Unii aleși din actuala majoritate conservatoare au decis să renunțe la a mai candida, în fața sondajelor de opinie dezastruoase. Alții, din toate tendințele politice, preferă să se reconvertească sau să consacre mai mult timp familiei, epuizați după anii Brexitului, în urma scandalurilor politice din perioada premierului Boris Johnson și, în general, din cauza unei ostilități în creștere a publicului față de conservatori.
Pentru redresarea situației, Rishi Sunak speră să câștige „puncte” cu prilejul dezbaterilor electorale prevăzute cu liderul laburist Keir Starmer. Prima dezbatere va avea loc marți seară (4 iunie), la postul de televiziune ITV. Laburiștii, s-a aflat din presă, au primit sprijinul a 120 personalități ale patronatului. Ei încearcă să profite de „oboseala” provocată opiniei publice de neîncetatele certuri interne în partidul conservatorilor, asociate cu declinul în activitatea serviciilor publice, în special în sistemul de sănătate, precum și de dificultățile economice apărute în ultimii doi ani, în special prăbușirea puterii de cumpărare.
Marea Britanie: …