„De la ursul panda la taxele vamale, toate subiectele sunt pe masa discuțiilor miniștrilor de externe din China și Australia”, transmite Australian Associated Press (AAP) despre cea de-a 7-a rundă a dialogului diplomatic și strategic China-Australia. Mass-media consideră că vizita ministrului chinez de Externe, Wang Yi, în Australia, va impulsiona „reîncălzirea” relațiilor bilaterale.
În 2024, se împlinesc zece ani de la stabilirea relațiilor diplomatice China-Australia. În ultimul deceniu, relațiile bilaterale nu au fost stabile, pentru că fostul guvern australian a fost „avangarda” SUA în procesul de inhibare a dezvoltării Chinei, adoptând politici greșite față de China, fapt care a determinat scăderea, după 2018, a relațiilor bilaterale.
Actualul guvern laburist a corectat politica față de China, după ce a preluat puterea, în Mai 2022, relațiile bilaterale începând să se îmbunătățească.
În Noiembrie 2022, în perioada Summitului G20, președintele Chinei, Xi Jinping, a avut o întâlnire cu premierul Australiei, Anthony Albanese. Cei doi au ajuns la un consens privind accelerarea îmbunătățirii relațiilor bilaterale. În Noiembrie 2023, Albanese a făcut o vizită în China, aceasta fiind prima vizită după șapte ani efectuată de un premier al Australiei.
Potrivit mass-media din Australia, vizita lui Wang Yi constituie un nou semnal al reîncălzirii relațiilor bilaterale, după mai mulți ani de impas. În cursul vizitei, cele două părți au avut multe întâlniri și discuții. Partea chineză a arătat că relațiile chino-australiene au revenit pe orbita corectă, trebuind să înainteze fără ezitare. Partea australiană a subliniat că relațiile bilaterale nu trebuie definite de diferențe și divergențe, trebuind să se caute, pe cât posibil, punctele comune ale intereselor celor două părți.
Potrivit unor analiști, pentru ca relațiile chino-australiene să nu regreseze, trebuie să se depună eforturi pe trei direcții. Pe de o parte, cele două țări trebuie să se respecte reciproc, punând sub control divergențele. Partea australiană trebuie să respecte interesele centrale și preocupările majore ale Chinei. Premierul australian a subliniat că țara sa susține politica existenței unei singure Chine.
Pe de altă parte, este important ca dezvoltarea relațiilor bilaterale să fie independentă. Australia este atât aliat al SUA, cât și partener al Chinei, dar este o țară suverană. Partea chineză subliniază că relațiile chino-australiene nu sunt împotriva nici unei părți terțiare și nu trebuie să fie afectate și tulburate de nicio parte terță. În plus, în dezvoltarea relațiilor bilaterale, cooperarea economico-comercială constituie cea mai activă și viguroasă forță motrice.
De 15 ani consecutivi, China este cel mai mare partener comercial al Australiei, fiind cea mai importantă destinație pentru exporturi, dar și cea mai mare sursă de import pentru Australia. Odată cu amelioarea raporturilor politice între cele două țări, comerțul bilateral este mai liber. Potrivit statisticilor Australiei, în 2023, valoarea totală a comerțului cu mărfuri între cele două țări a ajuns la peste 300 de miliarde dolari australieni, creând un nou record, cu o creștere de 8,2%.
China impulsionează multilateral modernizarea de tip chinezesc care oferă Australiei și altor țări mai multe oportunități. Datele statistice publicate de Ministerul chinez al Comerțului arată că, în Ianuarie 2024, investițiile Australiei în China au crescut cu 186,1%, fapt care dovedește încrederea comercianților australieni pentru viitoarea dezvoltare a Chinei.
În cadrul discuțiilor cu partea chineză, reprezentanții australieni din mediul industrial, comercial și strategic au afirmat că, în afara domeniilor tradiționale, ei doresc să caute alături de partea chineză noi oportunități de cooperare în dezvoltarea verde și tehnologică, străduindu-se să asigure un mediu comercial optim pentru investițiile și firmele din cele două țări, pentru ca China și Australia să cunoască o dezvoltare cu beneficii comune.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV