Sfidat de președintele Recep Erdogan, Antony Blinken a purtat discuții în capitala Turciei doar la nivel de ministru de externe. El a promis o extindere „în zilele viitoare” a ajutorului umanitar destinat locuitorilor Fâșiei Gaza, asediată de armata israeliană. „Noi lucrăm foarte activ pentru a obține mai multe ajutoare umanitare și cred că veți vedea în zilele ce vin că ajutorul poate fi extins semnificativ”, a declarat șeful diplomației americane la capătul unor discuții personale, de circa două ore și jumătate, la Ankara, cu ministrul turc de externe, Hakan Fidan. Venit într-o misiune de calmare a mâniei liderilor Turciei, aliat al NATO, care denunță cu vehemență răspunsul Israelului la atacul ucigaș din 7 octombrie comis de mișcarea islamistă Hamas, Antony Blinken a afirmat că în ultimele zile au fost făcute „mari progrese” pentru a veni în ajutorul civililor din Gaza. De partea turcă, în timp ce sute de manifestanți pro-palestinieni se reuniseră în fața ministrului de Externe, Hakan Fidan a cerut omologului său american o „încetare a focului imediată și completă” în Fâșia Gaza, spun surse diplomatice turce. Idee pe care Statele Unite au respins-o până acum, acestea privilegiind ideea unor „pauze” umanitare care să permită trimiterea de ajutoare umanitare. Furia cetățenilor turci față de Israel și Statele Unite s-a manifestat de-a lungul întregii vizite a lui Blinken. Încă de duminică, poliția turcă a trebuit să facă uz de gaze lacrimogene și de tunuri cu apă pentru a dispersa sutele de manifestanți pro-palestinieni veniți în fața unei baze aeriene unde sunt dislocate forțe americane. Au încercat să forțeze intrarea în baza NATO cu arme nucleare din Turcia.
Impactul războiului israelo-palestinian asupra relațiilor SUA cu Turcia
Acest război amenință cu importante repercusiuni asupra relațiilor Washingtonului cu Turcia, țară membră a NATO și foarte activă în Orientul Mijlociu. Antony Blinken s-a arătat luni convins totuși că Turcia își va onora angajamentul de a-și da acordul pentru aderarea Suediei la Alianța Atlantică, suspendată încă din cauza lipsei avizului favorabil al parlamentului turc. Apoi, Statele Unite au întărit sancțiunile împotriva persoanelor și întreprinderilor turce suspectate că ajută Rusia să scape de sancțiunile contra ei și la importarea de echipamente utilizate în războiul contra Ucrainei. Turcia, de asemenea, își exprimă de mai multă vreme rezerve în legătură cu susținerea americană pentru forțele kurde din Siria, pe care Turcia le acuză că sprijină mișcarea kurdă PKK din Turcia, interzisă de autoritățile turce.
Vizita lui Antony Blinken în Turcia a fost finalul unui turneu al acestuia în Orientul Mijlociu. El s-a confruntat, remarcă analiști politici regionali, cu un „concert de apeluri arabe” în favoarea unei încetări a focului. Or, Israelul a spus categoric că va putea accepta o pauză umanitară pentru trimiterea de ajutoare suplimentare, dar numai cu condiția ca Hamas să elibereze toți ostaticii pe care i-a luat din Israel.
Marele rechin sua blinken s a intalnit cu portarul sultanului băaaaaaaa, hahahahahahaha
S o fi dus sa behaie slava Ucraina sau slava Taiwan??? Hahahahahahaha, YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA