Survenit luni, principalul seism din cele 155 cutremure cu magnitudine mai mică decât 7,6 grade pe scara Richter înregistrate până marți dimineață s-a soldat cu pagube materiale imense. Un bilanț în continuare provizoriu anunță de asemenea 48 morți. Acum, a declarat premierul Fumio Kishida, „trebuie să ne angajăm într-o cursă contra cronometru pentru a salva vieți”. De la principalul seism cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, intervenit luni, în peninsula Noto, în centrul Japoniei, alte peste 150 seisme majore au fost resimțite până marți dimineață. Autoritățile s-au angajat într-o amplă cursă pentru găsirea supraviețuitorilor. 300.000 persoane sunt afectate de consecințele catastrofalelor seisme. 2.000 de pompieri și circa 630 polițiști au sosit ca întăriri pentru ajutorarea zonei sinistrate, a precizat marți premierul japonez Fumio Kishida. Bunuri de primă necesitate cum ar fi apă potabilă, hrană, cuverturi, carburanți sosesc în regiunea sinistrată pe calea aerului sau pe mare. „Solidaritate cu poporul Japoniei care acum trebuie să surmonteze consecințele puternicelor seisme. Suntem alături de familiile îndurerate ale victimelor”, a reacționat președintele francez Emmanuel Macron, promițând premierului japonez sprijinul și ajutorul Franței.
„Administrația mea este în contact cu responsabilii japonezi și Statele Unite se declară gata să furnizeze tot ajutorul necesar poporului japonez”, a anunțat președintele Joe Biden într-un comunicat, reamintind că Statele Unite și Japonia sunt „aliați apropiați”. Multe țări ale lumii s-au oferit să acorde ajutor Japoniei în greaua încercare prin care trece.
Prime măsuri urgente luate de autoritățile japoneze
Traficul feroviar în zona lovită de seisme a fost reluat marți după-amiază, deși pagubele materiale sunt considerabile. Ele ar fi putut fi și mai grave: un tsunami a lovit coastele Mării Japoniei, dar în final a rămas la o mai redusă amploare, cu valuri de până la 1,2 metri maximum. Nivelul alertei, stabilită inițial la maximum, a fost treptat retrogradat și a fost ridicat definitiv riscul unui tsunami marți în cursul dimineții de către Agenția meteorologică japoneză. Amploarea distrugerilor a fost mai clar evaluată abia marți, la lumina soarelui.
Operațiunile de salvare sunt tot mai complicate din cauza distrugerii drumurilor, a închiderii unui aeroport local grav deteriorat de seisme. Peste 32.000 de familii sunt lipsite de curent electric și numeroase aglomerații din departamentul Ishikawa nu au acces nici la apă potabilă. Peste 60.000 de persoane au primit luni ordinul de evacuare, a anunțat agenția japoneză de gestionare a incendiilor și catastrofelor naturale.
Japonezii nu pot uita însă teribilul seism cu magnitudinea 9 pe scara Richter, urmat de gigantul tsunami din martie 2011, de pe coasta de nord-est a țării, catastrofă ce a costat viața a circa 20.000 de persoane. Dezastrul respectiv a antrenat și accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai dezastruos de la Cernobâl, în 1986. Acum, însă, autoritățile japoneze specializate dau asigurări că nicio anomalie nu a fost detectată la centralele nucleare ale țării.