După violentele seisme de săptămâna trecută, autoritățile din Turcia și din Siria se găsesc în fața uneia dintre marile provocări – găsirea unor adăposturi pentru sute de mii de sinistrați, transmit de la fața locului corespondenți ai presei internaționale. Aflați în prezent printre ruine, distrugeri de o amploare fără precedent în istorie, sutele de mii de sinistrați rămași fără adăpost suferă în continuare de frig și de foame nu doar în Turcia, ci și în nordul Siriei lovit de seisme. Autoritățile încearcă acum să atenueze cumva catastrofa umanitară cu cei deocamdată 36.000 de morți și aproape o sută de mii de răniți. Dat fiind că șansele de a mai găsi supraviețuitori devin treptat nule, prioritate a devenit de acum ajutorarea sutelor de mii de persoane ale căror locuințe au fost nimicite. Potrivit guvernului turc, circa 1,2 milioane de persoane au fost instalate în rezidențe pentru studenți, iar alte 400.000 de sinistrați au fost evacuați din zonele sinistrate și instalați în peste 200.000 corturi. În Antalya, după aproape patru zile de abandon, echipele de salvare sunt deja organizate. Au fost instalate toalete, iar rețeaua telefonică a fost restabilită într-o parte a orașului. O puternică prezență militară și polițienească este vizibilă pentru prevenirea jafurilor care afectaseră în zilele precedente zona. Numeroși supraviețuitori ai seismelor, interogați de corespondenți ai France Presse, au justificat totuși furturile comise imediat după seism în supermarketuri, când nu există apă, hrană, electricitate, nici magazine deschise și nici bani. La toate acestea se adaugă disperarea supraviețuitorilor, cu efect deosebit de grav asupra copiilor, asupra tinerilor, care până în aceste zile trăiesc în continuare disperarea, frica, la vederea condițiilor extraordinare în care sunt recuperați supraviețuitori, între care și copii.
Potrivit ONU, bilanțul seismelor de săptămâna trecută s-ar putea mări, chiar dubla. Luni seară, numărul morților în Turcia depășea 35.000, din care aproape 5.000 în Siria. Marți se vorbea deja în presa turcă de 72.663 morți în Turcia și Siria și de 193.399 răniți, iar costul economic ar putea atinge 84,1 miliarde de dolari.
Deschiderea a noi puncte de trecere a ajutoarelor către Siria
Siria a anunțat deschiderea pentru o perioadă inițială de trei luni a două noi puncte de legătură cu Turcia, pentru accelerarea sosirii și în Austria, mai rapid, a ajutoarelor umanitare. Anterior nu exista între Turcia și zona controlată de rebelii anti-Assad din Siria decât un punct de trecere, la Bab al-Hawa.
La deschiderea noilor puncte de trecere s-a ajuns în urma intervenției Secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Camioane având la bord materiale pentru confecționarea adăposturilor, cuverturi, saltele, materiale pentru fixarea corturilor au început încă de luni, 13 februarie să intre pe teritoriul sirian sinistrat. 62 de avioane încărcate cu ajutoare au aterizat până marți în Siria, ce vor fi urmate de altele în zilele următoare, care aduc ajutoare din Arabia Saudită.