Lupta cu trecerea timpului, cu frigul și ploaia uneori torențială au continuat marți, a doua zi după violentele cutremure ce au zguduit sud-estul Turciei și nordul Siriei. Bilanțul vieților pierdute este în creștere, depășind marți, la primele ore, 5000, iar cel al răniților atingea zeci de mii, atât în zona Turciei cât și a celei din Siria lovite de devastatorul seism. În nordul Siriei, un bilanț provizoriu al victimelor menționează 1500 morți și 3548 răniți. Despre pagubele materiale, imaginile difuzate de posturile de televiziune ale lumii sunt mai mult decât edificatoare, ele justificând comentariile potrivit cărora acest seism este considerat cel mai grav cunoscut în ultima sută de ani. Un bilanț provizoriu de marți dimineață consemna prăbușirea a cel puțin 5.000 de imobile de o parte și de alta a frontierei dintre Turcia și Siria. În cursul zilei de luni și în noaptea spre marți, informează serviciile de specialitate, în Turcia și regiunea siriană învecinată au avut loc, în afara celor două mari cutremure cu magnitudini de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, alte 185 de replici. Unul înregistrat luni noaptea a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter.
Ajutoarele internaționale se scurg masiv pe calea aerului sau cea rutieră spre zonele sinistrate. Operațiunile de salvare au loc pe scară largă, cu ajutorul echipelor trimise de mai multe state europene în frunte cu România și Olanda, Franța, Statele Unite ș.a, în ciuda frigului și a ploilor ce s-au abătut chiar în aceste zile în regiunile afectate de seism. Ajutoare consistente au fost promise de China și Rusia. China a anunțat marți trimiterea unui ajutor în valoare de 5,0 milioane de dolari, incluzând echipe de salvare specializate pentru zone urbane, echipe medicale și materiale urgent necesare. Potrivit președintelui Recep Erdogan, 45 de state și-au anunțat oferta de ajutoare pentru zona din Turcia transformată în ruine.
Președintele turc Recep Erdogan a decretat doliu național până duminică. Toate școlile, la nivel național, își suspendă cursurile în această săptămână.
Pentru Siria, la apleul Damascului au răspuns rapid aliații ruși care au promis echipe de salvare, iar un grup de 300 militari ruși se află deja la locul catastrofei pentru a oferi ajutor. Națiunile Unite au reacționat rapid, insistând ca ajutorul furnizat Siriei ”să meargă la toți sirienii de pe teritoriul țării”, o parte din teritoriu, situată la frontiera cu Turcia, neaflându-se sub control guvernamental. Ajutoarele umanitare destinate Siriei întâmpină dificultăți, întrucât Siria este lovită de sancțiuni internaționale.