Ancheta în dosarul atacului cibernetic asupra rețelei Universității Politehnice Nord-Vest din China a făcut progrese. Prin analizarea spyware-ului „SecondDate”, investigatorii chinezi au reușit să găsească identitatea reală a atacatorilor, aceștia fiind de la Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA).
Această descoperire constituie încă o dovadă de netăgăduit privind lansarea de atacuri cibernetice asupra altor țări de către guvernul american, „SecondDate” fiind o uneltă de spionaj cibernetic dezvoltată de NSA.
Aceasta poate intercepta traficul de rețea, realiza atacuril man-in-the-middle și insera cod rău intenționat. În plus, poate coopera și cu alte programe malware pentru a finaliza activități complexe de spionaj în rețea.
Investigatorii chinezi au găsit și jump severere controlate de la distanță de NSA, majoritatea fiind în Germania, Japonia, Coreea de Sud, India și provincia chineză Taiwan.
În mod ironic, aproape în același timp, Departamentul american al Apărării lansat un rezumat al „Strategiei cibernetice 2023”, în care notează din nou așa-numita „amenințare chineză” și chiar se speculează că Beijingul va lansa așa-numite „atacuri cibernetice distructive” .
În iunie 2022, Universitatea Politehnică Nord-Vest din China a anunțtat că a fost supusă unui atac cibernetic, în care o organizație străină de hackeri a încercat să sustragă date. S-a depistat ulterior că atacul a venit de la TAO (Office of Tailored Access Operation), ce aparține NSA.
Centrul Național de Răspuns la Urgențe Informatice din China a publicat în septembrie 2022 un raport care a arătat că TAO a realizat peste zece mii de atacuri asupra unor ținte chineze, a accesat zeci de mii de computere conectate la internet și a furat informații sensibile.
Între timp, în SUA, după incidentul PRISM Gate, Edward Snowden a dezvăluit cu dovezi incontestabile că guvernul american supraveghea pe scară largă convorbirile telefonice și comunicațiile online din țară și peste hotare, inclusiv faptul că a accesat serverele de la sediul central al companiei Huawei și a supravegheat comunicațiile managerilor companiei.
Conform unei statistici compilate de Glenn Greenwald, fost jurnalist de la The Guardian, care a relatat despre PRISM Gate, Agenția Națională de Securitate din SUA a furat timp de 30 de zile informații confidențiale din 97 miliarde de e-mailuri și 124 de miliarde de convorbiri telefonice din întreaga lume.
Pentru a depozita un asemenea volum de date, NSA a construit în statul Utah cel mai mare centru de date la nivel național, în care se pot stoca date din telecomunicații globale pentru un interval de 100 de ani.