Reprezentanta Statelor Unite ale Americii (SUA), Michelle Taylor, a prezentat, la data de 18 octombrie, un mesaj în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, determinând mai mulți participanți să întoarcă spatele tribunei oficiale, în semn de protest împotriva sprijinului unilateral al SUA pentru Israel și ignorarea drepturilor omului în Palestina.
Până în prezent, cel mai recent conflict palestiniano-israelian a provocat peste 5.200 de morți, toate cele patru spitale din Fâșia Gaza sistând serviciile către populație.
În fața unei astfel de situații tragice, SUA nu doar că nu au încercat să pună la aceeași masă părțile implicate în conflict, ci s-au opus, de două ori în ultimele zile, prin veto, proiectului de rezoluție privind ajutorul umanitar al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Potrivit Al Jazeera, în ultimii 50 de ani, Statele Unite au folosit dreptul de veto de peste 80 de ori, pentru a respinge mai mult de 50 de rezoluții ale Consiliului de Securitate la adresa Israelului. În seara zilei de 19 octombrie, președintele Joe Biden a declarat că susține „soluția celor două state”, reiterând totodată sprijinul pentru Israel.
Mai mult, a anunțat că va solicita o alocare bugetară suplimentară de urgență din partea Congresului, pentru a crește puterea militară a Israelului.
De ce fac Statele Unite acest lucru? Unii analiști au subliniat că, din punct de vedere al situației din Orientul Mijlociu, SUA și Israelul au o relație tranzacțională reciprocă. Israelul are nevoie de sprijinul militar și politic al SUA, iar SUA au nevoie ca Israeluș să fie un factor de descurajare pentru țări precum Iranul.
Pe plan intern, evreii sunt printre cele mai mari minorități din SUA, care au un număr imens de voturi. Un motiv important pentru care Statele Unite s-au opus de două ori proiectului de rezoluție privind situația palestiniano-israeliană este că politicienii se tem să nu ofenseze Israelul și, astfel, să afecteze rezultatele alegerilor din 2024.
În 2020, Statele Unite au reunit patru țări arabe: Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Sudan și Maroc, pentru a semna Acordurile Abraham cu Israelul, pentru normalizarea relațiilor diplomatice.
De la începutul acestui an, administrația Biden a susținut ferm normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel. Acest lucru a stârnit furia poporului palestinian, devenind o cauză directă a actualului conflict.
Stephen Walter, profesor la Universitatea Harvard, a scris în Foreign Policy că „Statele Unite sunt cauza principală a noii runde a războiului palestiniano – israelian”.